Algemeen

Monumentale Engelse tribune staat er weer, met Riessense vlag in top

Door Jenny ter Maat

RIJSSEN – Hij staat er weer, de eerste tribune van Rijssen. Op een andere plek, in andere kleuren. Maar wel weer aan het hoofdvoetbalveld, met de Riessense vlag in top. En een stuk steviger dan ie de laatste jaren was.

De oude luidsprekers zijn opnieuw bevestigd aan weerskanten van de tribune. De aluminium trap, die de laatste jaren gebruikt werd, is vervangen door een originele oude houten trap.
Een deel van de oude zitbanken kon opnieuw geplaatst worden. Mét de inscripties die er vanaf bijna een eeuw geleden ingekrast zijn. Gerrit ter Horst, met een knipoog: “Als je hier ooit een hartje in hebt gezet, is er grote kans dat je het terugvindt.” Ter Horst is voorzitter van de stichting Engelse Tribune Rijssen, de andere bestuursleden zijn Henk Pluimers en Gerrit Voortman.

Al het hout van de oude tribune kon niet gebruikt worden. Verrotte planken zijn vervangen door nieuwe. “Veiligheid voor alles”, stelt Ter Horst. “De tribune is veilig en degelijk gebouwd. De tribune staat pal in de wind, daarom zijn er extra vloerbalken aangebracht en is het onderstuk is verstevigd met extra ijzeren balken.” Het nieuwe, onbehandelde hout aan de achterwand moet nog verweren.
Bij de oude tribune werd het onderstuk gebruikt als hok voor de schapen, die ervoor zorgden dat gras van het veld mooi kort bleef. Later werden er kleedkamers gemaakt. Zowel de schapen als de kleedkamers zijn niet teruggekomen in de herbouw.

Voor de tribune staat een symbolisch stukje omheining, afkomstig van het oude RV-terrein: buizen -oude assen uit de jutefabriek- in witte palen. De gele kleur van de tribune is verdwenen; de clubkleuren van SV Rijssen sieren het bouwwerk nu.
Gezeten op de tribune is het makkelijk voor te stellen hoe vanaf deze tribune, vaak overvol, de wedstrijden volop beleefd werden. Foto’s op de website van de stichting getuigen daar nog van.

Vrienden van Engelse Tribune
Met de herbouw van de tribune is het werk van de stichting niet klaar. “We hebben de tribune wel goed in de benen, maar we moeten vanaf nu zorgen dat de exploitatie rondkomt.”
Het bestuur is bezig met het oprichten van Vrienden van de Engelse Tribune, om zo ook in de toekomst van dit monument te kunnen onderhouden. Doneren kan nu al. “We zijn een ANBI-stichting”, aldus Ter Horst.
De stichting is geen onderdeel van SV Rijssen, maar is alleen betrokken bij de tribune, die nu rond de 95 jaar oud is. “Ons doel was de herbouw, ons doel is nu om dit monument de komende decennia te behouden.”
De club kan het zitgedeelte van de tribune gebruiken. Een tribune zonder een enkele reclame uiting, want die passen niet op dit unieke bouwwerk.

Twee jaar geleden begon de afbraak op het RV-terrein. Nu staat de monumentale tribune, één van de drie Engelse tribunes in Twente, te pronken op de middellijn van het hoofdveld, hersteld in haar oude glorie.
Zonder de inzet van veel vrijwilligers, de provincie Overijssel, de gemeente en de sponsoren, was dit nooit rond gekomen, benadrukt Ter Horst.

Kijkje nemen op de tribune
Op Open Monumentendag, zaterdag 10 september, is de tribune voor iedereen gratis toegankelijk. Belangstellenden zijn van 10.00 tot 16.00 uur welkom om een kijkje te nemen. De entree is via de hoofdingang van SV Rijssen aan de Opbroekweg 46.

Meer informatie, onder andere over het ontstaan van de Engelse tribune in Rijssen, is te lezen op www.engelsetribunerijssen.nl