Algemeen

Muziekschool: openbaar D-examen orgel en dwarsfluit

RIJSSEN - Met twee openbare D-examens in de Schildkerk sluit de Rijssense Muziekschool de tweede examenweek af. De eerste examenperiode, begin april, leverde al 75 geslaagden op voor het A-diploma en het getuigschrift A1.

Tijdens de examenweek in juni zijn zo’n twintig kandidaten voor de diploma’s B, C en D aan de beurt. Het hoogst haalbare diploma is het D-diploma, waarvan het niveau vergelijkbaar is met een toelatingsexamen voor het conservatorium.

Maartje Dannenberg en Casper Struijk zijn de leerlingen die dit jaar het D-diploma hopen te behalen. Dat gebeurt tijdens een openbaar examen in de Schildkerk op zaterdagmorgen 11 juni.

Maartje heeft al 9 jaar dwarsfluitles van Marion Rohaan. Casper begon in het privécircuit maar ontwikkelde zich snel vanaf het moment dat hij naar de Muziekschool kwam. Onder begeleiding van Dick Sanderman viel hij in de prijzen tijdens het Ambitus Orgelconcours in Rotterdam en liet hij ook een uitstekende indruk na tijdens het Quintus Orgelconcours in Kampen. Hij gaat beginnen aan de vooropleiding voor het conservatorium in Rotterdam en de Beiaardschool in Amersfoort, waar hij orgel en beiaard wil gaan studeren.

Tijdens het openbare examen spelen Maartje en Casper afwisselend, waardoor ook voor het publiek een gevarieerd concertprogramma ontstaat. Afwisseling ontstaat ook door de medewerking van andere instrumenten: Maartje speelt solo, maar ook samen met piano en met twee andere fluitleerlingen als trio, terwijl Casper een van de zangleerlingen zal begeleiden in drie Biblische Lieder van Dvorak.

Het openbare D-examen in de Schildkerk op zaterdag 11 juni begint ’s morgens om 10.00 uur en duurt ruim anderhalf uur. Tegen 12.00 uur krijgen Maartje en Casper de uitslag te horen en is er gelegenheid om hen te feliciteren. De toegang is gratis.