Algemeen

Door Jenny ter Maat

‘Nieuwe woonlocatie’ in Rijssen: in één week gebouwd en afgebroken

RIJSSEN – Er waren jaren dat er zeshonderd jonge timmerlieden zich bijna een week lang inspanden bij het bouwen van de mooiste hutten. Dit coronajaar mochten er maximaal 450 meedoen. Die 450 waren er dan ook en bouwden aan de rand van Rijssen een compleet houten dorp.

Vorig jaar ging het houtdorp, in verband met corona, niet door. Dit jaar wel, maar de organisatie moest wel een aantal regels in acht nemen. Zo mochten er 450 kinderen meedoen en was er geen bezoekavond voor de ouders en oma’s en opa’s. “Noodzakelijk, maar wel jammer dat we geen bezoekers konden ontvangen. Want alles was strak opgeruimd”, vertelt bestuurslid en vrijwilliger Jan Bikker met enige humor. “Gelukkig waren de familieleden heel begripvol dat ze het terrein niet opmochten.”
Ook het traditionele bezoek van de burgemeester of één van de wethouders bleef achterwege.
Het timmeren ging gewoon door. De bouw verliep zonder incidenten. “Her en der een schaafwond, maar niets ernstigs”, aldus Bikker.

Tijdens dit houtdorp werd er volop aandacht besteed aan het milieu. Afval scheiden gebeurde al, hout wordt niet meer verbrand en dit jaar waren er ook geen plastic bekers beschikbaar. Alle deelnemers kregen bij het ophalen van hun polsbandje een eigen beker, die ze alle dagen gebruiken konden. De kinderen vonden de beker mooi, en de organisatie was vooral tevreden dat er dit jaar geen paar duizend plastic bekers weggegooid hoefden te worden.

Donderdag was de laatste houtdorpdag. Deelnemers die wilden blijven slapen, konden die avond rond half acht terugkomen voor een verrassend programma en daarna slapen in hun zelfgebouwde hut. Ruim 240 deelnemers brachten de nacht door in het houten dorp.
Uitslapen was er niet bij, rond zeven uur vrijdagsmorgens moesten de overnachters al weg zijn. De organisatie begon al vroeg in de morgen met het afbreken en opruimen van het dorp. Het terrein moest weer in de oude staat gebracht worden, een behoorlijk karwei.

Volgend jaar, in week 30, kunnen de timmerlieden hopelijk weer aan de slag voor een volgende editie van het houtdorp. Vooralsnog kan iedereen nagenieten van de filmpjes en foto’s op de Facebookpagina van Houtdorp Rijssen!