Algemeen

Only Friends op de Special Olympics Nationale Spelen Twente 2022

Soms zijn er van die momenten in een leven van een mens die zich vastzetten in het geheugen. Onuitwisbare momenten. Zo’n moment was het weekend van 10, 11 en 12 juni 2022.

Op 14 locaties in Twente werden onder de vlag van Special Olympics Nationale Spelen Twente 2022 verschillende sportactiviteiten gehouden voor mensen met een verstandelijke handicap. Atletiek, voetbal, basketbal, tennis, boccé, paardrijden om er een paar te noemen uit de lange lijst van sporten. Only Friends Twente deed met meer dan 20 deelnemers en wonnen heel veel medailles.

Het festijn begon met een officiële opening in een vol FBK-stadion in Hengelo op vrijdag 10 juni 2022. Een aantal toespraken van de organisatoren en vooraanstaande en bekende Nederlanders, de presentatie van meer dan een uur van alle sportploegen, het afleggen van de eed samen met Kjeld Nuis en het ontsteken van de Flame of Hope door Mark Tuitert met als afsluiting, de officiële opening door Professor Pieter van Vollenhoven.

Op de zaterdag werden de voorwedstrijden gehouden om de indeling vast te stellen voor de wedstrijden op zondag. Alles weer via een strakke organisatie met officiële tijd- en afstandmeting en officials die goed begrepen wat sport betekent voor mensen met een verstandelijke beperking. Dankzij de inzet van de vrijwillige en enthousiaste coaches werden de sporters op tijd naar hun wedstrijdonderdeel begeleid en bemoedigend toegesproken met nog een paar laatste kleine aanwijzingen.

Voor de zaterdagavond was voor de sporters een feestavond georganiseerd in de grote tent op het terrein van de University of Twente. In een bomvolle tent werden de sporters getrakteerd op een muziekavond met medewerking van Jannes. Jannes moet zich in een goed gezelschap hebben gevoeld. In de loop van de avond stonden er meer sporters op het podium dan in de rest van de tent.

Werd er op zaterdag al fanatiek gesport, op de zondag tijdens de finales werd er nog een schepje bovenop gedaan. Bij deze thuiswedstrijd was de tribune goed gevuld, opa’s, oma’s, tantes, ooms, vrienden en bekenden wilden de finales niet missen. De wedstrijdspanning was voelbaar bij de sporters en de wil om te winnen werd niet onder stoelen of banken gestoken. En omdat iedereen een winnaar is, was er voor ieder een prijs die direct na de afsluiting van een sportonderdeel aan de sporter of het team werd uitgereikt.

De deelnemers van Only Friends Twente kijken terug op een succesvolle Special Olympics met twee keer goud met het zwemmen, goud en zilver bij het basketbal en diverse medailles bij boccé, zowel individueel als in teamverband. Bij de atletiek is geoogst in gouden, zilveren en bronzen plakken op alle onderdelen. Kortom een onvergetelijk weekend met een succesvolle Special Olympics voor de sporters uit Nijverdal, Markelo, Rijssen en Almelo.