Algemeen

Oud-journalist en schrijver Dick Smit overleden

Dick Smit (links) en Jan van de Maat, bezig met het samenstellen van een expositie die midden jaren negentig gehouden werd.
Dick Smit (links) en Jan van de Maat, bezig met het samenstellen van een expositie die midden jaren negentig gehouden werd.

RIJSSEN - Dick Smit, oud-journalist en historicus, is overleden op donderdag 30 april. Hij werd 93 jaar. Dick Smit legde als amateur-historicus een groot deel van de geschiedenis van Rijssen vast en schreef als journalist decennialang over de gebeurtenissen in de stad Rijssen. Een ‘in memoriam’ door Jenny ter Maat.

Dick Smit is geboren en getogen in Rijssen. Na de lagere school ging hij naar de MULO. Dick kwam in december 1945 bij het krantenbedrijf van Hilarius in Almelo te werken. Hilarius gaf het Dagblad van het Oosten uit en meerdere weekkranten. Smit werkte op de afdeling boekhouding. Daar bleek al zijn liefde voor de historie, en dan vooral die van Rijssen. Tijdens de lunchpauzes was hij regelmatig te vinden in het krantenarchief. Daar zat hij de krantenleggers vanaf circa 1880 door te bladeren op zoek naar berichten over Rijssen.

Dick werd opgeroepen voor zijn dienstplicht en vertrok naar het toenmalig Nederlands-Indië. Hij was er van 1948 tot 1951, een veelbewogen periode uit zijn leven, die veel indruk op hem gemaakt heeft.

Na zijn diensttijd werkte hij weer bij het krantenbedrijf, op verschillende afdelingen, waaronder de loonadministratie en de redactie van de weekbladen.
Hij trouwde met Dineke Meijerink en samen kregen ze twee zoons.

Midden jaren zeventig nam Van der Loeff Hilarius over en werkte Smit in een team van vijf weekbladredacteuren voor zo’n vijftien weekkranten, onder andere De Week van Rijssen.

Toen hij door de chef van de dagbladredactie gevraagd werd om van het weekblad naar het dagblad over te stappen, ging hij akkoord en werd dagbladredacteur bij Tubantia, ondermeer werkzaam in Rijssen.

Bij Tubantia begon hij de rubriek ‘Kiek toch’s’. Lezers werd gevraagd oude foto’s op te sturen en Smit ging dan met de eigenaar van de foto praten over het verhaal achter de foto. De foto’s kwamen niet massaal binnen en hij ging daarom zelf maar op pad. Samen met H. de Goeyen, die vanuit zijn functie als bestuurslid van Oudheidkamer Riessen voor foto’s zorgde, schreef hij meer dan honderd afleveringen voor de rubriek. Een enorme bron van informatie was ook het archief op het stadhuis in Rijssen, waar hij regelmatig te vinden was.

Met de vut
In oktober 1988 ging hij met de vut. Hij was 62 toen. Al snel begon hij met het bewerken van een aantal verhalen van ‘Kiek toch’s’ en schreef er een aantal nieuwe bij. In 1992 schreef hij een vervolg. Op verzoek van de Kulturele Raad stelde hij in 1993 samen met Jan van de Maat een fotoboek samen met als titel ‘Rijssen, vroeger en nu’. Dat gebeurde in het kader van het 750-jarig bestaan van de stad Rijssen.
Ook was hij een bron van informatie voor de rubriek ‘De Tijd van Toen’, die in de zaterdageditie van Tubantia verscheen.

Oudheidkamer Riessen
Jarenlang was hij betrokken bij de Oudheidkamer Riessen / Rijssens Museum, zette het boekenbestand in de computer en archiveerde foto’s en krantenartikelen. Hij was jarenlang eindredaceur van de Havezate Kroniek.

Rijssen-kenner bij uitstek
Dick Smit: een Rijssenaar, die als journalist boven op de Rijssense geschiedenis van de jaren zestig tot en met tachtig zat. Die wist hoe de hazen liepen. Als lokaal geschiedschrijver Rijssen-kenner bij uitstek. Werk, betrokkenheid en hobby tegelijk.
Als journalist en geschiedschrijver altijd nauwkeurig, duidelijk en correct wat gegevens en bronnen betrof. Bij ook maar een beetje twijfel werd een alinea, een verhaal niet geplaatst. En altijd bescheiden over zijn eigen rol.
Dick Smit haalde een schat aan historische informatie over Rijssen boven water, en liet op zijn beurt een schat aan door hem geschreven teksten, reportages en verslagen achter.

Zijn laatste levensjaren verbleef Smit in verzorgingshuis Stadskwartier in Rijssen. Dick Smit overleed op 30 april 2020. Hij wordt woensdag 6 mei begraven op Het Lentfert.