Algemeen

Plannen uitbreiding Philadelphia in Mensingboerderij: meerwaarde voor cliënten en buurt

RIJSSEN – Tijdens de kerstmarkt bij de Mensingboerderij aan de Keizersdijk konden bezoekers zien dat Philadelphia voorlopig gebruik kan maken van de gehele Mensingboerderij door het vertrek van speeltuinvereniging de Braakmanslanden. Wat Philadelphia betreft blijft dat voorlopig zo.

 

Vanaf 2005 heeft Stichting Philadelphia Zorg een dagbestedingsplek aan de Keizersdijk in Rijssen. Mensen met een verstandelijke beperking ontvangen nu dagbesteding. De andere helft van het gebouw is vanwege de ambitie van Philadelphia een welkome aanvulling. Na het vertrek van speeltuinvereniging De Braakmanslanden gebruikt Philadelphia de andere helft van het gebouw tijdelijk. Als de gemeente de visie voor de speeltuinen in Rijssen Holten duidelijk heeft, kan dat wellicht weer veranderen maar als het aan Philadelphia ligt niet.

“We hebben al langer ideeën voor uitbreiding”, geeft Joost van Nieuwland, manager dienstverlening bij stichting Philadelphia Zorg aan. Cristel Rensen, coördinerend werkbegeleider Mensingboerderij/Twente Uniek vult aan: “We gaan niet wachten op de uitkomst van de gemeente en willen, voordat de visie er ligt, ons plan aan de gemeente presenteren. Bij een plan met voldoende meerwaarde zal Philadelphia de andere helft van de boerderij definitief mogen betrekken en zal iedereen in de omgeving hiervan kunnen profiteren.”

 

Met deze toevoeging is het personeel gaan kijken naar mogelijkheden om de dagbesteding uit te breiden. Om het project kracht bij te zetten heeft Philadelphia de hulp ingeroepen van Stichting Zinderen. Een partij die gespecialiseerd is in het ontwikkelen, uitwerken en implementeren van zorgprojecten.

Eén van de ideeën is om de tuin en het gebouw voor meer functies open te stellen. Hierbij wordt gedacht aan een belevingstuin, het verbouwen van groenten, een voedselbos en misschien zelfs een aantal dieren. “Kortom een plek waar niet alleen de cliënten van Philadelphia kunnen genieten maar ook bewoners uit de wijk. Een echte buurtfunctie zodat mensen een uitvalsbasis hebben om sociale contacten op te doen en te behouden. Ook willen we samen werken met bestaande initiatieven zoals Buurkracht om elkaar te versterken”, aldus Rensen.

Stichting Zinderen heeft het eerste ontwerp al kunnen presenteren op de Kerstmarkt van de Mensingboerderij afgelopen 12 december. Hierbij waren de reacties zeer positief en hebben zich al buurtbewoners en familieleden als vrijwilliger aangemeld. Met deze plannen wil Philadelphia de gemeente Rijssen overtuigen van de meerwaarde van de uitbreiding van de Mensingboerderij. “Hoe mooi is het als bewoners van Rijssen en cliënten van Philadelphia samen deze unieke plek onderhouden en gebruiken”, geeft Van Nieuwland aan. “Een plek waar verbinding ontstaat en voor mensen met een WMO en WLZ indicatie die dagelijks kunnen komen voor de meest uiteenlopende activiteiten. Van creatief tot industrieel werk en mogelijk straks met bijvoorbeeld een dienst voor een dienst zoals tuinonderhoud of de was verzorgen. En met de bemensing door professionals van Philadelphia is er ook gediplomeerd toezicht voor iedereen.”