Algemeen

Regionale, landelijke én buitenlandse belangstelling voor concept Noabershof Riessen

Door Jenny ter Maat

RIJSSEN – De stichting Noabershof Riessen blijkt een voortrekkersrol te vervullen. Het gerealiseerde project Noabershof op ’n Esch, gebouwd in Collectief Particulier Opdrachtgeverschap trekt regionaal en landelijke de aandacht. Ook van buiten de landsgrenzen is er interesse.

Er was al belangstelling voor het concept van deze ‘generatiehof’ in Plan Zuid vanuit omliggende gemeenten. “Inmiddels is er een platform Twentse Noabershoven opgericht, waar nu al dertien projecten in elf gemeenten bij betrokken zijn”, vertellen Jan Nijland en Gerrit Dannenberg, bestuursleden van stichting Noabershof Riessen. “We exporteren ons concept naar andere gemeenten.”

Vlaamse delegatie
De stichting is uitgenodigd een presentatie te verzorgen op het landelijk congres ZorgSaamWonen in Zwolle en op Kennisfestival TwenteBeter in Hengelo, beide op 8 september. Herman Grooten verzorgt de presentatie in Hengelo, Jan Nijland in Zwolle.
Bestuursleden ontvangen begin oktober bovendien een delegatie van Vlaamse verpleeghuisdirecties die een kijkje willen nemen in Noabershof op ‘n Esch.
“We hadden ons niet gerealiseerd dat we iets bijzonders neergezet hebben. Twee jaar hard werken om het voor elkaar te krijgen en pas achteraf realiseer je je dat er iets heel moois neergezet is, waarbij eigenaren privacy hebben, en toch met elkaar omgaan. Verschillende achtergronden, verschillende leeftijden, van 3 tot 80+, en dat gaat prima.”

Noabershof op ’n Esch springt in het oog van zowel organisaties als particulieren. De geïnteresseerden die aankloppen bij de stichting in Rijssen voor informatie kunnen rekenen op een welwillend oor. Het bestuur is enthousiast om haar ervaringen te delen.
Dat past in de visie van de stichting. “We willen de kennis voor het realiseren van zo’n project niet verloren laten gaan”, benadrukt Nijland. “Dit model kan heel gemakkelijk gekopieerd worden naar andere plaatsen. Dit is het ei van Columbus.”
Wat de bestuursleden betreft breiden de noabershoven, in velerlei verschillende vormen, zich uit als een olievlek. “Het belang van langer zelfstandig wonen is niet alleen lokaal, maar ook landelijk. Ook starters zijn een belangrijke doelgroep binnen dit concept. Onze ervaring kan van nut zijn voor andere initiatiefnemers. Zoals tips geven over zaken waar je direct niet aan denkt, maar die je wel moet regelen.”

Het grootste struikelpunt voor de daadwerkelijke bouw van een noabershof is de zoektocht naar grond, geven de bestuursleden aan. “Mensen hebben een plan om gezamenlijk te bouwen en gaan op zoek naar grond. Maar zo’n zoektocht kost tijd en inspanning, mensen haken ondertussen af en initiatieven stranden.”
Noabershof Riessen doet het anders en zorgt eerst voor de grond. Pas als de grond er is en duidelijk is dat de gemeente bereid is mee te werken, wordt de locatie aangeboden aan de achterban. “Daarmee is de grootste hobbel genomen, men weet waar de bouw komt en dat er in principe gebouwd kan worden.” Geïnteresseerden vormen vervolgens gezamenlijk een nieuwe vereniging en gaan het CPO-traject in. “Het mooie is dat de deelnemers niet de marktprijs betalen, maar hun eigen plan ontwikkelen tegen kostprijs.”
Voor Stichting Noabershof Riessen is het dan tijd om zich terug te trekken.

Nieuwe locatie in Rijssen
De stichting is inmiddels in overleg met de eigen gemeente over een nieuwe locatie. De exacte plek houden de bestuursleden nog even voor zich. “Een mooie locatie aan de rand van Rijssen”, willen ze kwijt. “Er is al overeenstemming met de grondeigenaar om daar te bouwen. We leggen de plannen nu voor aan de gemeente. De gemeenteraad moet hiervoor nog wel het bestemmingplan aanpassen. Het betekent ook overleg met de directe omgeving: we willen ook hier goede noabers zijn.”


Meer informatie over de stichting en haar plannen is te lezen op www.noabershofriessen.nl
Voor vragen: info@noabershofriessen.nl