Algemeen

Rijke ervaring opdoen in kindertehuis Ghana

RIJSSEN - Hans en Jennita Poortman uit Rijssen bezochten in juni een maand lang een kindertehuis, genaamd Hanukkah, in Ghana voor vrijwilligerswerk. Dit bestond met name uit het bezig zijn met de kinderen en het uitvoeren van allerhande klussen. Het kindertehuis valt onder ’Mariëtte’s Childcare’.

“Ik hoorde hierover van mijn collega en het leek mij en ook Hans, mijn echtgenoot, heel interessant. We zijn ook al eens in Oeganda geweest voor een vrijwilligersproject ‘Straatkinderen’. Dat greep ons toen al aan om te beseffen hoe goed kinderen en ook wijzelf het hier in Nederland hebben maar dat dit elders in de wereld lang niet altijd het geval is”, meent Jennita. Het kindertehuis wordt financieel onderhouden door de giften van sponsoren, giften en uit acties. “In het voorjaar hebben we zelf en sponsoractie paaseitjes gehouden en dat bracht toch van mooi bedrag van rondom 1000 euro op. Volgend jaar willen we misschien een nog wat grotere actie opzetten voor dit kindertehuis. We zouden er ook zo weer naartoe willen. We hebben er veel rijke ervaringen opgedaan.”

In het kindertehuis verblijven zowel weeskinderen alsook gehandicapte kinderen en kinderen waarvan de ouders niet (goed) voor ze kunnen zorgen in de leeftijd van 0 tot 18 jaar. “Maar in Hanukkah probeert men elk kind te helpen om verder te komen. Sommige kinderen zijn dus 18 en sommigen wat ouder. Zij worden als deel van het gezin gezien en men helpt ze daar zover men kan. Het kindertehuis is gevestigd in Sunyani, een plaats op 400 kilometer ten noordwesten van de hoofdstad Accra. Het kindertehuis Hanukkah is opgezet door Mariëtte en Moses Asagbo. Mariëtte is Nederlandse en heeft een opleiding als helpende welzijn afgerond. Moses komt uit het Noorden van Ghana en is pastor. Zij leerden elkaar in 2006 kennen toen zij beiden in een kindertehuis in Obuasi werkten. Ze wonen nu een paar minuten bij Hanukkah vandaan, samen met hun pleegdochter Afia en zoons Sam en Noah en dochtertje Sarah. Hier zetten ze zich met hart en ziel in voor ‘hun’ kinderen.

Sinds de opening in 2006, schommelt het aantal kinderen dat in kindertehuis Hanukkah verblijft rond de veertig. Moses en Mariëtte willen hen niet alleen liefdevol opvangen en verzorgen, maar ook een toekomst geven. Daarom helpen ze de kinderen een vak te leren. Ook de lokale bevolking werkt mee in het kindertehuis én in de ‘Circle of Life School’, die in 2014 geopend is. Op dit moment is de bouw begonnen van de Junior High School, zodat de kinderen van het kindertehuis en uit de omgeving nog drie jaar voortgezet onderwijs kunnen volgen. “Het viel Hans en mij op dat de kinderen met heel weinig tevreden zijn. Ze hebben het daar goed maar het is zeker niet overvloedig zoals wij dat kennen. Elke dag eten ze rijst, soms ook wat groente en alle extra’s zoals bijvoorbeeld een appel of stukje kip, is een grote luxe. Daar genieten ze dan enorm van. Daar kunnen wij nog heel wat van leren. Ze slapen ook in slaapzalen en ze hebben dus weinig privacy. Ze gaan in schooluniform naar school en er heerst een goede discipline. De meeste mensen in Ghana zijn christen en je komt overal Bijbelteksten tegen. Men groet elkaar met ‘God bless you’. De minderheid is moslim maar men gaat goed met elkaar om. Als blanke oftewel O’bruni, val je natuurlijk heel erg op in de omgeving. Ze denken dat je heel erg rijk bent. Bij hen vergeleken zijn we dat ook maar wanneer wij ze uitleggen dat we in ons land wel moeten werken voor ons geld en dat we daar echt niet zo rijk zijn, dat begrijpen ze niet. De verhoudingen tussen daarginds en hier zijn niet te vergelijken.”

Vrijwilligers zijn hier hard nodig want zij kunnen de kinderen een stukje extra aandacht bieden en dat is heel belangrijk. Mariëtte en Moses vinden het jammer dat vrijwilligerswerk in kindertehuizen vaak zo negatief wordt belicht. “Er zijn daar wel de zogenoemde ‘mama’s’ als aanspreekpunt maar die doen met name de was, schoonmaak en dergelijke. Verder leeft Hanukkah dus op sponsoren en giften die hard nodig zijn om deze kinderen een toekomst te kunnen bieden. Wie Hannukah wil sponsoren of een vrije gift wil geven, dat kan op: IBAN-nummer: NL46ABNA0619509341 t.n.v. Stichting Mariette’s Child Care Castricum BIC ABNANL2A.