Algemeen

Rijssen breit bijna zesduizend mutsjes voor Ouderenfonds

RIJSSEN – Op de parkeerplaats achter het Stadskwartier is het dinsdagmiddag een komen en gaan van dames die mutsjes komen afleveren. Kleine mutsjes, gebreid in vele verschillende kleuren, in diverse vormen, maar wel allemaal even klein: 14 naalden, 28 steken. Maar liefst 5898 mutsjes werden er gebreid: een cadeautje van Rijssense dames aan het Nationaal Ouderfonds.

Anja Hellwich en Berthy Nijeboer, blij met zoveel mutsjes.

“Nooit gedacht dat dit zo aan zo slaan”, zegt Anja Hellwich van ZorgAccent Dagbesteding verrast. Op de tafel voor haar ligt een enorme stapel mutsjes. Op de grond staan nog ongeopende dozen en tassen.
“Hoe het begon? Bij de dagbesteding in Woonzorgcentrum Stadskwartier zijn we in januari van dit jaar een Breicafé gestart. Op Facebook had ik een oproep gevonden om mutsjes te breien voor het Nationaal Ouderenfonds. Dat vond ik echt iets voor de dames van ons Breicafé”, vertelt Hellwich. Ook de deelnemers aan de handwerkclub van De Zonnebloem werden uitgenodigd mee te breien, zodat er wat meer mutsjes ingeleverd zouden kunnen worden. En thuisbreisters konden eveneens meedoen. Toen kwam corona; het Breicafé stopte, maar het breien ging thuis door.

Jantien Langenhof las in de krant dat er mutsjes gevraagd werden. “Ik handwerk altijd. Meestal Care Bags. Die worden gemaakt voor vrouwen met borstkanker die na een operatie een drain hebben gekregen. De fles past in een Care Bag. De Cara Bag stond even op een laag pitje. De organisatie had er veel in voorraad.”
Vandaar dat Langenhof overging op een kleiner formaat haakwerk, zo’n 400 stuks.

Anneke Staal breide er 210. Zij nam deel aan het Breicafé, dat door corona stopte. “In het Breicafé maakte ik mutsjes voor Gambia. Van de restjes garen heb ik deze ‘eierdopjes’ gemaakt. Het vele breiwerk leverde haar een tennisarm op: “Dus moet ik wel voorzichtig zijn.”

Tijdens een high tea, die de handwerkclub van De Zonnebloem onlangs hield, werden drie leden die ook mutsjes breiden, in het zonnetje gezet: Anneke Hogelucht breide 1300 exemplaren en Erna Bennink en Jenneke Kommer breiden er samen 2600. “Het handwerken wordt nog niet hervat zolang de corona ons allen in de macht heeft. Nu kunnen ze mooi door breien voor volgend jaar”, aldus Berthy Nijeboer van De Zonnebloem Rijssen.

Eind september moesten alle mutsjes ingeleverd worden bij het Stadskwartier. Hellwich: “Het plan was om een grote brei- en inleverdag te houden, om dan iedereen te bedanken. Maar die dag kon in verband met corona niet doorgaan.”
In plaats van een inleverdag kwam er een inleveruurtje, in de buitenlucht, op de parkeerplaats. Daar leverden de breisters hun breisels in.

De mutsjes worden opgestuurd naar het Ouderenfonds. In december zijn ze te vinden in het koelschap van de supermarkt, op de doppen van de flesjes innocent smoothies. Elke gekochte smoothie met mutsje levert het Nationaal Ouderenfonds twintig eurocent op. De opbrengst gebruikt het fonds om eenzaamheid onder ouderen in Nederland te bestrijden.

De brei- en haakdames krijgen allemaal een tasje mee, met garen en de tekst ‘Wij breien door, doet u weer mee?’

Hellwich: “Volgend jaar doen we weer mee. Dan proberen we nog meer mutsjes te maken en dit record te breken.”

Wie mee wil breien of haken kan contact opnemen met Anja Hellwich, a.hellwich@zorgaccent.nl