Algemeen

Rijssenaar Wim Vlogtman wil herinneringen delen met anderen

RIJSSEN - Dat de boeken van Wim Vlogtman (80) uit Rijssen in de smaak vallen bij de Rijssenaren, blijkt wel uit het feit dat beide boeken zijn uitverkocht en er een herdruk is verschenen. Eind 2016 kwam hij met het boek dat als titel draagt ‘Op het schild in Rijssen’, met herinneringen aan de jaren vijftig van de vorige eeuw. Eind vorig jaar werd het tweede boek van Vlogtman gepresenteerd met als titel ‘Leven in Rijssen, onder de rook van de schoorsteenpijpen van Ter Horst’. Hierin beschrijft hij de Watermolen en alles wat zich daaromheen afspeelde. Maar wie is de Wim achter deze boeken en waarom schreef hij ze?

“Ik ben een geboren en getogen Rijssenaar. Van de panden die ik beschreven heb, is veel verloren gegaan. Al lopend of fietsend door de straten zie ik voor mij hoe het vroeger was. Vele oudere Rijssenaren zullen situaties herkennen zoals ik die heb beschreven in mijn boeken. Er zijn ook veel mooie foto’s in te zien, die komen van Gerrit ten Wolthuis. Ik schrijf graag en wil de herinneringen delen met anderen.“

De ouders van Vlogtman hadden vroeger een kruidenierszaak in de Grotestraat. “Mijn vader overleed in 1944 en mijn moeder bleef achter met zeven kinderen, waarvan ik de jongste telg was. Dit was een hele moeilijke tijd, zeker in de oorlogsjaren. Mijn moeder had dus de zorg voor haar gezin en moest de winkel draaiende houden. Voor de oorlog was de winkel op zaterdag tot 22.00 uur open en daarna moesten de pindadoppen nog van het trottoir geveegd worden. Voor de zondag moest alles schoon zijn.”

Vlogtman vertelt hierbij dat zijn moeder in 1950 van pand wisselde met de schoenmaker Wieringa die in de Bouwstraat gevestigd was. De kruidenierszaak draaide nog een paar jaren, maar daarna is ze gestopt met de winkel omdat het allemaal te zwaar voor haar werd. “We zijn op een gegeven moment allemaal ‘uitgevlogen’ en goed terechtgekomen.“

Wim kwam zelf aan het werk in onder meer Hengelo en Zutphen, maar is met zijn gezin wel in Rijssen blijven wonen. In zijn eerste boek beschrijft hij ‘Gait van ’t Centrum’. De oudere Rijssenaren weten meteen wie hij bedoelt. De fietsenmaker Gerrit Brunnekreef was altijd gehuld in een blauwe overal. Zijn zaak stond pal in het centrum, direct naast de Hoge Stoepe, het huis van de familie Eshuis.

Het oude Stadhuis, daar denken nog velen aan terug. Jammer is dat dit pand met zijn karakteristieke stijl verloren is gegaan. Dat geldt ook voor de Schildschool, de openbare school. Het oudste gebouw van Rijssen dat er nog staat is de oude Marechaussee kazerne met de trapgevel. Daarin is nu het notariskantoor gevestigd. Hotel de Kroon in het centrum is in 1969 gesloopt. Vlogtman weidt in zijn tweede boek uit over de Koeltoren op de Watermolen. “Ter Horst was in de jaren vijftig de grootste werkgever in Rijssen met 1400 werknemers. ’s Morgens en ’s middags floot altijd op dezelfde tijd de stoomfluit. Die klonk heel Rijssen door, dus je wist dan precies hoe laat het was. Ter Horst ging later ter ziele, maar het Parkgebouw is wel door deze grote ondernemers geschonken aan de Rijssenaren.”
 Verder doet Vlogtman niet veel uit ‘de doeken’ en raadt mensen aan zelf de boeken te lezen. Meer informatie hierover bij de uitgeverij Het Rijssens Museum.