Algemeen

Sport met beperking presenteert zich op Europaplein

RIJSSEN – Hockeyen, voetballen, schieten met pijl en boog, blikgooien en meer: het kon zaterdagmiddag allemaal op het Europaplein in Rijssen. Hier draaide de sportcarrousel, vooruitlopend op het grote sportevenement dat het tweede weekend van juni volgt: de Special Olympics Nationale Spelen Twente 2022.

Wethouder Bert Tijhof opende het evenement, waar onder andere Only Friends Twente, de Schaats en Skeelervereniging Rijssen, Triathlon Holten, de Gehandicapten Sportvereniging, de Zwemvereniging Verstandelijk Gehandicapten, ViaVie Welzijn en de gemeente Rijssen-Holten bij betrokken zijn. Ook presenteerden zich sportverenigingen, die naast gewone sport ook G-sport aanbieden.
En niemand minder dan Edwin van Hoevelaak kwam langs. Hij is de schrijver, componist en zanger van het Special Olympicslied ‘Altijd een Winnaar’.

Zaterdagmiddag presenteerde zich ook het team van sporters en de ambassadeurs uit Rijssen-Holten, die meedoen aan de Special Olympics.
Met de sportcarrousel willen de betrokken instanties en verenigingen laten zien wat de Special Olympics kunnen betekenen voor de lokale sporten. “Mensen met een beperking kunnen volledig meedoen aan sport en bewegen”, benadrukt Tijhof.

“We willen de inwoners kennis laten maken met de gehandicaptensport, én een extra impuls geven aan de Special Olympics”, geeft beleidsmedewerker sport Johan Mensink. Hij gaf aan dat het niet bleef bij een middag sportcarrousel. “Als werkgroep gaan we dit evenement evalueren. Vervolgens willen we afspraken maken hoe dit, samen met alle sportverenigingen in Rijssen-Holten, hoe dit een vervolg kan krijgen.

Torch Run op 7 juni
De Special Olympics worden op 10, 11 en 12 juni in de veertien gemeenten van Twente gehouden. “De wethouders sport van de veertien Twentse gemeenten hebben hun nek uitgestoken om deze spelen hier naar toe te halen, al voordat het financiële plaatje rond was”, vertelt Tijhof. De eensgezindheid was groot, evenals de inzet. “Heel maatschappelijk betrokken Twente deed mee. Daaronder veel sportverenigingen en scholen. Het bedrijfsleven van Rijssen-Holten leverde een substantiële bijdrage.”
Dinsdag 7 juni begint in Holten de Torch Run. Daar wordt de vlam ontstoken en vervolgens naar het Europlein in Rijssen gebracht.