Algemeen

Stefan Haarman start met Drone aan huis: ‘Het moet geen saaie film worden’

RIJSSEN – Een blokje van tien bij vijf centimeter legt Stefan Haarman op tafel: een drone. Met uitklapbare pootjes en ultralicht. De afstandsbediening is groter dan de drone zelf. Vanaf begin dit jaar verzorgt Haarman met deze drone bedrijfsmatig video’s en foto’s met zijn drone. “Er kwamen vragen van bedrijven en onder andere van het Rijssens Museum”, vertelt hij.

Het begon als een hobby. Haarman, van nature geïnteresseerd in techniek en de nieuwste snufjes daarin, schafte zich een drone aan. “Uit het goedkope segment, voor de aardigheid.” En dat beviel goed. Zo goed, dat hij voor een vakantie in Zwitserland een iets betere versie aanschafte. “Ik wilde daar mooie opnamen kunnen maken. Het Zwitsers landschap is daar perfect voor.”

Drone aan huis
Weer thuis maakte hij diverse opnamen van (bouw)activiteiten in Rijssen en plaatste de foto’s op Facebook. Dat werd opgemerkt en bij Haarman kwamen verzoeken binnen. “Van kennissen en vervolgens van bedrijven”, vertelt hij.
De dronefotografie werd iets meer dan alleen een hobby.
Haarman besloot zich in te schrijven bij de Kamer van Koophandel en startte zo officieel zijn eigen bedrijf: Drone aan huis.

Op zijn website zijn inmiddels al voorbeelden van foto’s en video’s te zien, gemaakt met de superscherpe 4K camera van zijn drone. Hij maakt onder andere opnames van de bouw van een bedrijf, en bewerkt de verschillende filmpjes tot een video waarin in enkele minuten de voortgang van de bouw te zien is, van het fundament tot het moment dat de vlaggen fier voor het nieuwe gebouw wapperen.
Haarman gaat daarvoor meermalen naar de bouwplaats. “Ik leg contact met de uitvoerder voor de planning van de bouw, zodat je weet wanneer er iets bijzonders gebeurt. Het moet geen saaie film worden.” Tussentijds zet hij foto’s van het onderwerp op Facebook of LinkedIn.

Blikvanger voor bedrijf
Het is niet alleen de bouw die hij vastlegt. “Een bedrijf in Deventer kon in coronatijd haar presentaties niet fysiek laten zien aan de klanten. Het bedrijf had zelf haar presentaties vastgelegd, en zocht toen iets om die presentaties zo goed mogelijk onder de aandacht te brengen.” Haarman legde met de drone de hoogtepunten van Deventer vast, zoals de IJssel, de skyline, de brug, de Bergkerk, en vloog vervolgens met de drone het bedrijf binnen. “Voor het bedrijf een mooie blikvanger én binnenkomer.”

“Het mooie aan dit werk is ook die creatieve compilaties maken. Van niets iets maken.”
Hij zet achter de video’s of fotoseries desgevraagd muziek. “Alleen als de klant dat wil uiteraard. De klant kan zelf de muziek kiezen, of ik zet er een passend muziekstukje achter. Een video op maat!”

Haarman werkt flexibel en snel en is multi-inzetbaar. Hij heeft al de nodige certificaten voor zijn ‘toekomstvloot’. “Naast bedrijven, de bouw, landhuizen, het werk van stichtingen film en fotografeer ik ook landschappen. Eigenlijk alles wat leuk is om door middel van de drone, vanuit een hoger gezichtspunt, te bekijken.”

Kippers Machines en Gereedschappen
De Rijssenaar werkt bij Kippers Machines en Gereedschappen in Rijssen. “Dat is een prima combinatie met wat ik er naast doe”, zegt hij. “Bij Kippers werk ik aan de balie en de binnendienst, met veel contact met mensen. Dat vind ik mooi. En ben ik met de drone bezig, dan ben ik vaak alleen en dat vind ik ook fijn. Die afwisseling bevalt mij prima.”
Of ze bij Kippers ook drones verkopen? Lachend: “Nog niet. Maar wie weet, misschien in de toekomst.”

Meer informatie op de Facebookpagina www.facebook.com/Droneaanhuis, op www.drone-aan-huis.nl en www.instagram.com/stefanhaarman.