Algemeen

Tijdelijke basisschool voor Oekraïense kinderen in hervormd centrum Sion

RIJSSEN – In hervormd centrum Sion aan de Johannes Vermeerstraat begonnen afgelopen week zo’n vijftig Oekraïense kinderen aan het basisonderwijs in Nederland. In Sion zijn daarvoor vier leslokalen ingericht.

De leslocatie in Sion is om niet beschikbaar gesteld door de Hervormde Gemeente Rijssen. Het Protestants Christelijk Primair Onderwijs in Rijssen leverde meubilair uit haar opslag, en dat meubilair werd door Heutink aangevuld. Heutink leverde eveneens het lesmateriaal, evenals ICT-ondersteuning, waaronder digiborden.

Het basisonderwijs voor Oekraïense kinderen in Sion wordt gerund door Het Palet uit Almelo, vertelt wethouder Bert Tijhof. “Kinderen die anderstalig zijn en naar Nederland komen krijgen bij Het Palet een soort van inburgering, met veel aandacht voor de taal. De toestroom in Almelo is nu dermate groot dat er al vrij snel een hulpvraag vanuit Het Palet naar Rijssen kwam om dit op te pakken.”
In Rijssen gingen al veel Oekraïense kinderen naar het reguliere onderwijs, doordat in Rijssen veel particulieren hun huis openstelden voor Oekraïense vluchtelingen.

Tijhof: “Dat lukt wel met één of twee kinderen per klas, maar als dat er vijf of zes worden is dat voor het reguliere onderwijs niet meer te doen.” De kinderen die eerder naar basisscholen in Rijssen gingen, gaan nu ook naar Sion. “Er is nu een mooie samenwerking ontstaan tussen Het Palet en het basisonderwijs in de volle breedte, waaraan het hele basisonderwijs in Rijssen-Holten meedoet. We hebben er gezamenlijk voor gekozen om zo snel mogelijk een dislocatie van Het Palet in Rijssen-Holten te openen.”

Dat de locatie in Sion zo snel geopend kon worden, kwam mede door de snelle door de medewerking van kerkelijke gemeente, bedrijven en scholen. De locatie werd vorige week ingericht, de school kon woensdag 11 mei starten met vijftig leerlingen uit Oekraïne. Ook het basisonderwijs uit de gemeente Hellendoorn is hierbij betrokken. De kinderen komen uit Rijssen, Holten, Nijverdal en Hellendoorn.

Combinatie van leerkrachten
Het onderwijzend personeel bestaat uit een combinatie van leerkrachten van Het Palet, die de expertise hebben, leerkrachten vanuit Oekraïne die meegekomen zijn naar Nederland, en mensen die vanuit de schoolbesturen in Rijssen-Holten en Hellendoorn zijn aangedragen.
Tijhof: “Mensen werden gevraagd zich hiervoor in te zetten. Sommigen waren al gepensioneerd, en zijn nu weer aan het werk. Ondanks de krapte op de arbeidsmarkt bij het onderwijs is het toch gelukt om voldoende leerkrachten bij elkaar te krijgen, om deze nieuwe locatie hier te openen. Dat is echt wel uniek, op de meeste plekken is men nog niet zover.”

Na de zomer komt de locatie van de voormalige basisschool De Salto beschikbaar voor deze kinderen. De leerlingen van In den Climtuin, die nu in deze school les krijgen, kunnen dan in hun nieuwe school terecht. “De school aan de Keizersdijk staat dan leeg en kan gebruikt worden voor de Oekraïense leerlingen. Het ziet er naar uit dat we daarmee het schooljaar 2022-2023 kunnen overbruggen”, aldus Tijhof. “We hopen allemaal dat het korter gaat duren, dat de situatie in Oekraïne zo wordt dat mensen weer terug kunnen. Maar wie weet moeten we zorgen voor verlenging, we weten dat nu nog niet.”

Voortgezet onderwijs
De Oekraïense jongeren die naar het voortgezet onderwijs moeten, kunnen voor de helft van de tijd terecht op de scholen voor het voortgezet onderwijs in Rijssen-Holten, en voor het andere deel in de Internationale Schakelklas in Almelo. In Almelo wordt OSG Erasmus opgeschaald en na de zomer kunnen deze leerlingen de hele schooltijd in Almelo terecht.