Algemeen

Van Pro-Patria tot Waterstaatskerk: wandelen door historie van Rijssen

Seino ‘met de panne’ Baan kondigt de nieuwe wandelmogelijkheid aan. Links Joop Voortman, bedenker van de stadswandelingen. Foto: J. ter Maat
Seino ‘met de panne’ Baan kondigt de nieuwe wandelmogelijkheid aan. Links Joop Voortman, bedenker van de stadswandelingen. Foto: J. ter Maat

RIJSSEN - Ooit werd in Rijssen met de vlag Pro-Patria gezwaaid op het Schild en liepen de spanningen tussen het oostelijk en westelijk deel van Rijssen hoog op. Wie hier meer over wil weten doet er goed aan mee te wandelen met Hap & Stap in Rijssen. Een gemoedelijke wandeling, gelardeerd met bijzondere verhalen uit Rijssens historie. Met onderweg een ‘hap’ van het Brodshoes en een borrel bij Spekhorst.

Het wandelparcours, de wandeltijd in relatie tot de verteltijd en de geluidssystemen van de stadsgids werden onlangs gecheckt. Bij startpunt ’t Brodshoes aan de Bouwstraat werden aan de deelnemers, allen betrokken bij de organisatie van deze stadswandelingen, ‘oortjes’ verstrekt. Stadsgids Gerrit Flim schreef de tekst en Seino Baan kondigde met drie slagen ‘op de panne’ de start van deze testtocht aan. De officiële wandelingen beginnen hier met een amuse en een welkomstdrankje, maar bij deze testwandeling liepen de deelnemers het hapje en het drankje voorbij.

De groep vertrok vanuit de Bouwstraat, één van de oudste straten van Rijssen, ontstaan rond 1245. De eerste van de vier kerkenpaden in Rijssen werd gepasseerd. Verteld werd over de wallen rond Rijssen, de Elsenerpoort (één van de toegangspoorten) de Arendbaanstraat die oorspronkelijk de oude Goorseweg heette. Anekdotes over de Hagen, de enige straat in Nederland die aan beide kanten doodliep, de oude Joodse begraafplaats. En al wandelend richting Parkgebouw kwamen onder andere de jaren zestig en zeventig ter sprake, toen de Oosterhofweg en de Grotestraat in het weekend ’s avonds vol liepen met jongeren.

Aangekomen bij het Parkgebouw werd van geluidssysteem gewisseld. De oortjes werden vervangen door de roeptoeter. “Deze toeter gaan we volgend jaar gebruiken tijdens de bevrijdingswandelingen met de scholen”, vertelt Joop Voortman. De deelnemers die straks mee wandelen met Hap & Stap krijgen in het Parkgebouw het hoofdgerecht aangeboden, verzorgd door ’t Brodshoes.

De testgroep ging verder. Het Hangerad, waar het verhaal van verzetsman Hein Hofstede verteld werd en ook hoe het Hangerad aan zijn naam kwam, waarschijnlijk. Langs waar vroeger de fabriek van Ter Horst stond, langs Spekhorst waar de echte deelnemers naar binnen gaan voor een borrel, langs waar ooit de Waterstaatskerk stond, en langs de Dionysius. “De derde Dionysiuskerk”, vertelde Flim. “De eerste was de Schildkerk en de tweede een Waterstaatskerk die afgebroken werd.”

De wandeling eindigt bij ’t Brodshoes, waar de deelnemers aan de wandeling een dessert aangeboden krijgen. Tijdens de wandelingen worden foto’s van oud-Rijssen getoond, zodat men kan zien hoe de huidige plekken er ooit uitzagen.

Begonnen als grap
Hap & Stap is een uitvloeisel van de stadswandelingen. En die begonnen met een grap, tijdens een sportiviteitsweek voor gemeenteambtenaren, een aantal jaren geleden. Er zou gewandeld worden, maar waarnaartoe. Ambtenaar Joop Voortman stelde voor een stadswandeling te organiseren. En zo geschiedde. Twee groepen van telkens veertig ambtenaren wandelden door Rijssen en hoorden over de historie van de Reggestad. “Dat gebeurde in hun eigen tijd”, benadrukt Voortman. De reacties waren enthousiast en niet lang daarna werden stadsgidsen gerekruteerd en een Stadsgidsengilde in het leven geroepen. Na de stadswandeling is er nu een vervolg: Hap & Stap Rijssen. Voor volgend jaar staan als extra wandelingen de bevrijdingswandelingen op de agenda.

Hap & Stap
De Hap & Stapwandelingen zijn gepland op de woensdagen 15 en 22 juli en op de donderdagen 16, 23 en 30 juli. Elke avond kunnen in totaal vijftig wandelaars mee, die groepsgewijs vertrekken. Deelname kost 49,50 euro. Aanmelden kan via www.parkgebouw.nl