Algemeen

Voortman: ‘Geschiedenis en actualiteit liggen dichtbij elkaar’

RIJSSEN - Tanks bij café Spekhorst, een rij legervoertuigen voor havezate De Oosterhoff en een bevrijdingsboog boven de Markeloseweg. Alleen onder die boog staat maar een enkel persoon, op de originele foto staan hier rijen bewoners van ‘De Hatteweg’.

 

‘Bevrijding versus corona’ heet deze opmerkelijke fotoserie, bestaande uit twaalf foto’s. De foto’s hangen achter de ramen van de serre van het Parkgebouw en zijn van buitenaf te zien.

 

Het is een idee van Gerbert Voortman die foto’s gemaakt rond de bevrijding, en foto’s van de lege coronastraten van nu, in elkaar schoof en fotoshopte. De foto’s hangen in de serre van het Parkgebouw en zijn van buitenaf te zien.

Voortman zag in krantenfoto’s van 75 jaar geleden. Blijde mensen, volle straten. En dan in deze tijd het rustige centrum, geen mensen in straten en op pleinen. “Er is bijna geen groter contrast in de Rijssense binnenstad dan de feestelijke ontvangst van de bevrijders in 1945 en de uitgestorven straten in deze coronatijd. Waar de bewoners massaal hun bevrijders en vrijheid tegemoet liepen en feest vierden zijn dezelfde plekken 75 jaar later leeg. Daar moest ik iets mee.”

 

Fotograaf is een creatief beroep en ook nu liet die creativiteit Voortman niet in de steek. “Ik had nu ook de tijd over, nu praktisch alle bruidsopdrachten doorgeschoven zijn naar een later tijdstip.” Via Erfgoed Rijssen-Holten kreeg hij foto’s ter beschikking, die hij selecteerde op herkenbaarheid van de omgeving en op kwaliteit van de foto. Voortman maakte vervolgens van de huidige plekken foto’s en ging gemiddeld vijf uur voor elke foto aan het fotoshoppen. “Het was veel werk. Pixel voor pixel moet kloppen.”

Naast de foto’s zijn ook twee geallieerde soldaten te zien. Mark Voortman, verzamelaar van uniformen en attributen uit de Tweede Wereldoorlog, zorgde voor de tenues. De soldaat links is een tankbemanningslid van de 2nd Independent Canadian Armoured Brigade, regiment Fort Garry Horse; hij draagt een tankoverall en een de gebruikelijke zwarte baret. Rechts staat een infanteriesoldaat van de 2nd division, regiment de Maisonneuve, met zijn uitrusting. “Deze twee regimenten hebben Rijssen op 9 april bevrijd”, aldus Mark Voortman.

 

Twee bijzondere periodes, april 1945 en diezelfde maand 2020, zijn samengevoegd in één expositie. “Geschiedenis en actualiteit liggen dichtbij elkaar”, aldus Voortman.

De doeken zijn de hele meimaand te zien bij het Parkgebouw aan de Oosterhofweg 49 in Rijssen. Voortman: “Omdat de officiële bevrijdingsactiviteiten van dit jaar allemaal zijn doorgeschoven naar de toekomst zullen de doeken ook in de toekomst geëxposeerd worden. Ik ben nog op zoek naar ideeën op welke manier dit kan. De doeken hebben het formaat van een bouwhek zodat het constructief gezien geen uitdaging is om ze te plaatsen.”
De afdrukken zijn mede mogelijk gemaakt door Ter Steege Bouw, InPerson Rijssen, Building Solutions Nederland en JTH-verzekeringen & administraties.