Algemeen

Voorzitter Jan Nijland: 'We hopen over paar jaar op open huis in onze tweede Noabershof’

RIJSSEN – Meer dan vijfhonderd belangstellenden brachten zaterdag 6 mei een bezoek aan Noabershof Op ’n Esch aan de Wilhelminastraat in Rijssen. De trotse bewoners van dit bijzondere complex hielden een open dag.

De bezoekers konden niet alleen het Noabershoes en de andere algemene ruimtes bekijken, maar verschillende bewoners hadden ook hun woning opengesteld voor publiek. ’s Ochtends waren direct omwonenden uitgenodigd, en ook vrienden van de Stichting Noabershof Riessen. ’s Middags was iedereen welkom.

Eigen indeling

“Veel bezoekers waren positief verrast hoe ruim onze woningen zijn” vertelt Noabershofbewoner Piet Klokkenburg. “En ook dat alle woningen verschillend zijn. Iedere bewoner kon de eigen indeling van de woning bepalen. Sommige woningen hebben een slaap- en badkamer beneden. Anderen hebben een extra uitbouw of een afwijkende indeling.”

Veel activiteiten

De bewoners van Op ’n Esch zijn blij met hun woningen en de manier van wonen. Klokkenburg: “We hebben allemaal niet alleen een woning die past als een maatpak, maar beschikken samen ook over een gezellig Noaberhoes, waar op dit moment al veel activiteiten georganiseerd worden. Niet alleen voor de bewoners van Op ’n Esch. Ook de naastgelegen Frisoschool en Welzijnsorganisatie Via Vie maken al wekelijks gebruik van ons Noabershoes. Zo willen we een bindende rol vervullen binnen de gehele wijk.”

Eigen complex

Voorzitter Jan Nijland van Noabershof Riessen is eveneens erg blij met de ruime belangstelling. “Onze vrienden kunnen nu van de bewoners van onze eerste Noabershof rechtstreeks horen hoe zij het ervaren om samen noaber te zijn. En ook hoe het is om met elkaar je eigen complex en je eigen woning vorm te geven. We hadden niet alleen de vrienden van Noabershof Riessen uitgenodigd. Ook de vrienden van Noabershof Nijverdal en andere soortgelijke projecten in de omgeving boden we deze kans. Zo ontvingen we hele delegaties vanuit Nijverdal, Goor, Holten, Almelo, Enschede en Oldenzaal. Daar onstaan ook soortgelijke initiatieven en samen hebben we als Noabershoven Twente al regelmatig overleg om van elkaar te leren en elkaar te versterken.”

Concrete plannen
Hoe staat het met de plannen voor een volgende Noabershof in Rijssen? Dat was de veelgehoorde vraag zaterdag. “We hebben echt concrete plannen” vertelt Nijland. “We zijn daarover in gesprek met de gemeente. Want de medewerking van de gemeente is voor ons van cruciaal belang. Gelukkig is de samenwerking erg goed. De gemeente ziet ook de meerwaarde van onze plannen. Vooral ook omdat we ons niet alleen op senioren richten, maar ook op starters op de woningmarkt. En niet alleen koop. In een volgend project willen we ook graag een aantal huurwoningen opnemen. Een Noabershof met betaalbare woningen voor verschillende generaties, waarbij privacy voorop staat, maar noaberschap de norm is. Dat is onze belangrijkste doelstelling.”

Informatiebijeenkomst

“Als het wonen in een Noabershof je wat lijkt, wordt dan vriend van de Stichting Noabershof Riessen”, adviseert voorzitter Nijland. “Voor vijftien euro per jaar ontvang je als vriend regelmatig een nieuwsbrief en zodra we een volgende locatie beschikbaar hebben nodigen we onze vrienden uit voor een informatiebijeenkomst. Aanmelden kan via onze site: www.noabershofriessen.nl. We hopen oprecht dat we over een jaar of twee, drie, open huis kunnen houden in onze tweede Noabershof.”