Algemeen

Wereldwinkel verkoopt mondkapjes voor Sing4Africa

RIJSSEN / PORT ELISABETH – De Wereldwinkel in Rijssen verkoopt mondkapjes voor Sing4Africa. De mondkapjes worden gemaakt door dames uit Rijssen. De opbrengst is bestemd voor eten voor bewoners van de hard door corona getroffen sloppenwijken in Port Elisabeth.

Vrijwilligers van Wereldwinkel Rijssen spraken daarover met Willemien Schapink. “Zij vertelde over de hulp in Zuid-Afrika, Port Elisabeth. In de sloppenwijken is een opleidingscentrum opgezet voor jongvolwassen meisjes, die zijn uitgebuit en misbruikt. De computerlessen die worden gegeven, afgesloten met een examen en een officieel diploma, biedt hen grote kans op een baan. En dus een onafhankelijk bestaan!”, vertelt Ineke Korte namens Wereldwinkel Rijssen.

De empathie om mensen te helpen begon bij Willemien Schapink al op de lagere school. Vanaf haar zeventiende ging ze werken in de gezondheidszorg in het buitenland. De eerste keer dat ze een bezoek bracht aan Zuid-Afrika was ze onder de indruk van alle armoede die daar heerste, met name in de sloppenwijken van Port Elisabeth. Samen met lerares Mandy is ze begonnen met computerlessen geven aan misdeelde meisjes. Sponsoracties door middel van een wijnproeverij en een concert in de kerk brachten het benodigde startgeld bijeen. Het concert bracht Willemien ertoe dat de opgerichte stichting Sing4Africa ging heten.

Corona
Vanwege de Coronacrisis is het opleidingscentrum gesloten voor de lessen. Maar de lerares zag moeders en meisjes nu verdwaasd door de straten lopen op zoek naar voedsel. De regering heeft namelijk alle fabrieken en winkels gesloten en dus kunnen mensen niet werken. Geen werk, geen inkomen. Dat betekent geen voedsel kunnen kopen.

Gaarkeuken
Het opleidingscentrum wordt nu tijdelijk gebruikt als gaarkeuken. Mandy kookt samen met haar zussen en oud studenten grote pannen soep om uit te delen aan alle mensen in de wijk. Maar de boodschappen hiervoor kosten geld.

Mondkapjes
Willemien probeert nu geld te verwerven om dit project te laten slagen door middel van verkoop van mondkapjes die door een paar Rijssense dames worden gemaakt. Met de buurtbewoners in Port Elisabeth is afgesproken dat ze wel iets voor het eten moeten doen. Als dank en tegenprestatie voor het eten dat ze kunnen nuttigen, helpen de mensen nu met het schoonmaken van de straten; deze liggen normaal vol met afval.

De Rijssense mondkapjes vinden gretig aftrek, niet alleen aan kennissen maar ook onder andere in Groningen en Polen. En zijn nu ook verkrijgbaar in Rijssen bij de Wereldwinkel aan de Rozengaarde 71, die daarmee deze actie ondersteunt.
Voor meer info:
www.Sing4Africa.com of www.wereldwinkelrijssen.nl