Algemeen

Door Jenny ter Maat

Wethouder Erik Wessels: ‘Op ’n Esch mooi voorbeeld voor toekomstige noabershoven’

Herman Grooten (links) en Jan Nijland van Stichting Noabershof Riessen onthullen de plaquette. Eigen foto

RIJSSEN – De eerste steen van Noabershof op ’n Esch aan de Wilhelminastraat is vrijdagmiddag onthuld door Herman Grooten en Jan Nijland, bestuursleden van de stichting Noabershof Riessen.

De onthulling van de steen was een nieuwe stap richting de realisering van het hofjescomplex dat uit twaalf woningen voor meerdere generaties bestaat. Eigenaren, bouwers en andere betrokkenen waren hierbij op de zonovergoten bouwplaats aanwezig. De bouw is inmiddels vergevorderd: de muren staan en het dak zit erop.

Voorzitter Pieter Veldman van Noabershof op ’n Esch is tevreden. “We hebben in korte tijd dit bereikt. Alles ligt op schema.” Veldman gaat hier zelf ook wonen. “Vanaf het begin was het duidelijk dat dit de ideale plek voor ons was. Mijn vrouw wilde graag naar een appartementje toe, en ik wilde niet de voordeur uit op een galerij komen, dus toen wij met dit plan in aanraking kwamen was het voor ons in een keer duidelijk waar wij kwamen wonen.”
Het complex wordt gebouwd door Haase Bouw. Het bouwbedrijf heeft veel ervaring met CPO projecten, vertelt Haase directeur Cor van Dijke. Bij Collectief Particulier Opdrachtgeverschap hebben de kopers een bepaalde inbreng. Dat begint al aan de tekentafel. Evert-Jan Lemson van BDC Architecten ontwierp samen met de bewoners de woningen. “Je hebt wel van tevoren een aantal spelregels met elkaar afgesproken, om het zowel in prijs als in vormgeving beheersbaar te houden. Maar er bleef genoeg te kiezen. Het waren hartstikke leuke gesprekken”, kijkt hij terug. “Als de bewoners straks tevreden zijn met dit hofje, is dat ook voor ons als architect een goed uitgangspunt.”

Meer initiatieven welkom bij gemeente
Het college was vertegenwoordigd door Erik Wessels, wethouder van ruimtelijke ordening, en welzijnwethouder Ben Beens. Beiden waren vol lof over het project, over zowel de bouw als het noaberschap. “Een mooi voorbeeld voor toekomstige noabershoven”, stelt Wessels. Meer initiatieven op dit vlak zijn welkom. “We gaan als gemeente met alle plezier nog weer een nieuwe ronde aan. In het Opbroek is er ook kans voor een dergelijke woonvorm. We staan ervoor open en denken graag mee als er initiatieven komen uit de samenleving.”
Beens prijst de volhardendheid van de betrokkenen. “Het zou mooi zijn wanneer over een paar jaar andere initiatiefnemers, ook uit de regio, hiernaar toe komen om te kijken hoe deze mensen dit hofje van de grond gekregen hebben.”

Drie keer Jan
Naast de mensen die zichtbaar zich inzetten voor de bouw van de hof, waren er ook mensen die op de achtergrond bleven, en daar een belangrijke rol speelden. Er moest een financiële achtervang zijn, voor het geval een paar woningen niet verkocht zouden worden, of als er na enige tijd kopers zich terugtrokken. Ondernemers Jan Harbers en Jan Tijhof vonden dit zo’n goed initiatief, dat ze bereid waren als financiële achtervang te fungeren, voor het geval er kopers af zouden haken. “Hun inzet was gelukkig niet nodig, maar de financiële zekerheid die ze boden was fijn.” Nijland noemde daarnaast Jan Bakker. “Hij was van meet af aan betrokken, met ontzettend veel kennis en wijsheid en een enorm groot netwerk, waar we in alle fasen gebruik van konden maken.”

Het is niet voor niets dat Grooten en Nijland de eer te beurt valt de eerste steen te onthullen. Ze stopten er beide veel, heel veel vrije tijd in. “We hadden niet het idee dat het zoveel tijd zo kosten, maar wisten ook niet dat het zo veel voldoening op zou leveren. Een prachtig wooncomplexje, dat een model kan zijn voor hoe je in de toekomst langer zelfstandig kunt wonen. En hoe je het noaberschap gestalte kunt geven. We hopen dat het de aanzet is tot meer van dit moois”, aldus Nijland.
Grooten: “Vertrouwen is het woord. Het was heel mooi om te zien hoe in goede harmonie de zaken werden geregeld.”
Na de officiële handeling was het tijd voor het hapje, het drankje, en het ijsje uit de echte ijscokar, die op het pleintje tussen de woningen stond.

De oplevering van Noabershof op ’n Esch is gepland in november. Dan moeten de bewoners zelf nog aan de slag, maar verwacht wordt dat Kerst 2021 in ’n Noabershof op ’n Esch gevierd kan worden.

Reacties

B  I    U abc

Had dit maar eerder gedaan!!!!!

Uw reactie