Algemeen

Zilversmid Dambar te gast in Wereldwinkel Rijssen

RIJSSEN - Zilversmid Dambar uit Nepal laat donderdag 21 november zijn collectie sieraden zien in de Wereldwinkel Rijssen. Hij wordt daarbij vergezeld door zijn zoon Jos. 

Enige jaren geleden heeft Dambar ook geëxposeerd in de Wereldwinkel Rijssen.  Zijn collectie is in eigen atelier in Kathmandu vervaardigd. In de zilversmederij werken ongeveer 12 ambachtslieden die allen het vak van Dambar hebben geleerd.

Dambar zelf leerde het vak na zijn ziekte in de jaren 80 van de vorige eeuw. Zijn leermeester, steun en toeverlaat was Papa Jos uit Hilversum die hem op deze manier behoedde voor een pover bestaan in de laagste kaste. Dambar op zijn beurt geeft dus nu werk aan een aantal families die zo een zelfstandig bestaan opbouwen en hun kinderen naar school kunnen laten gaan.

Daarnaast ondersteunt Dambar een aantal projecten in Nepal. Hij heeft ervoor gezorgd dat er na de twee verwoestende aardbevingen in het voorjaar van 2015 verschillende waterputten in de bergdorpjes weer hersteld werden en er wordt gewerkt aan het bouwen van een nieuwe waterput. Bovendien betaalt hij ook het schoolgeld voor een aantal kinderen die anders niet naar de middelbare school kunnen.

Sinds dit jaar is er door vrienden een stichting opgericht om het bedrijf van Dambar en ook zijn projecten beter te kunnen ondersteunen.  Zij hebben geregeld dat het zilverwerk het Nederlandse zilverkeurmerk kreeg en ook zijn meesterteken. Elke keer dat Dambar naar Nederland komt, worden nieuwe items in zijn collectie door de ‘Edelmetaal Waarborg Nederland’ in Joure gekeurd. Daarnaast begeleidt zoon Jos hem ook bij zijn zaken. Jos heeft zijn studie Bachelor Management nu afgerond en dat komt hem in het bedrijf van zijn vader goed van pas.

Dambar is vanaf 10.30 uur tot ongeveer 16.30 uur aanwezig in de Wereldwinkel aan de Rozengaarde in Rijssen.  Entree is vrij en voor bezoekers staat een kopje thee of koffie klaar. Fairtrade natuurlijk!