Algemeen

Zonnebloem breit duizenden mutsjes voor Nationaal Ouderenfonds

RIJSSEN - Ze breiden door in coronatijd, drie dames van de Zonnebloem: Erna Bennink, Anneke Hooglugt en Jenneke Kemna. Met als resultaat 5.450 kleurige mutsjes, die afgelopen week op reis gingen naar sapfabrikant Innocent in Diemen.

De dames hadden er meteen een uitwuifmoment aan gekoppeld, bij de Brasserie in de Hoge Wal. Met koffie en iets lekkers voor de deelnemers. Daar werd de zonnebloemauto geparkeerd en gingen er zakken vol mutsjes in de laadbak.
Wim Muller, voorzitter van de Zonnebloem afdeling Rijssen, reed samen met zijn vrouw Ria, de mutsjes naar het westen van het land.
“Muller zette zich voor meer dan honderd procent in om met het Ouderenfonds en Innocent hier een ludieke actie van te maken”, vertelt Nijeboer.

Al eerder werden er vanuit Rijssen duizenden mutsjes naar Innocent verzonden, met als doel het spekken van de kas van het Nationaal Ouderenfonds. “Dat was in 2020, en dat deden we in samenwerking met het Stadskwartier van ZorgAccent. Ook een heel geslaagde actie”, aldus Nijeboer.

Met het breien van de mutsjes was het toen echter nog niet afgelopen. In coronatijd breiden de dames Bennink, Hooglugt en Kemna, gewoon door. De wol werd door de dames zelf gekocht. Van tien gram wol kan één mutsje gebreid worden. Welke kleur maakte niet uit, en de plastic zakken die richting Diemen gingen, zaten dan ook vol met veelkleurige mutsjes, voorzien van pompoentjes.

“Wat we ook mooi vinden is dat mensen van een sociale werkplaats de mutsjes op de doppen van de sapflessen plaatsen. Het levert niet alleen geld op voor het Nationaal Ouderenfonds, maar het levert ook werk op voor deze mensen.”
In december van dit jaar staan de van mutsjes voorziene smoothies in de winkels. Voor iedere goedgemutste smoothie doneert Innocent twintig cent aan het Nationaal Ouderenfonds. De opbrengst gebruikt het fonds om eenzaamheid onder ouderen in Nederland te bestrijden.

Met deze tweede levering stopt de Zonnebloem afdeling Rijssen met mutsjes breien. De handwerkmiddagen van de Zonnebloem gaan echter gewoon door. Zo zijn er onder andere al dekens gebreid en gehaakt voor gezinnen in Oekraïne.
Elke maandag van 14.00 tot 16.00 wordt er gehandwerkt in de Henricuskapel aan de Parkstraat 32. Belangstelleent zijn van harte welkom. Ze kunnen langskomen op de maandagmiddag, maar ook eerst bellen met Berthy Nijeboer, telefoon 0548 - 513539.