Columns

Column Spoor en Hoekman

Als advocaat maak je veel mee. Je adviseert mensen bij allerlei problemen die ze gedurende hun leven tegenkomen. Zo maak ik geregeld mee dat er na een geboorte van een kind discussie tussen inmiddels gescheiden ouders ontstaat over omgang en alimentatie. Ook tijdens het leven gebeurt er van alles. Zo sta ik geregeld mensen bij die van hun werkgever te horen hebben gekregen dat de arbeidsovereenkomst beëindigd wordt. Persoonlijk vind ik het toch wel het meest aangrijpend wanneer er problemen ontstaan na het overlijden van een persoon. 

Een van de zaken die mij in dit kader het meest is bijgebleven is de kwestie over een zoon en dochter die na het overlijden van hun vader, waarmee het contact enigszins was verwaterd, van de huidige partner van hun vader geen toestemming kregen om afscheid te nemen van hun vader. Dit omdat hun vader dit volgens de nieuwe partner niet zou hebben gewild. Omdat de begrafenis al binnen een kleine week zou plaatsvinden en de tijd dan ook begon te dringen kwamen de broer en zus bij mij voor hulp. Toen mij bleek dat de nieuwe partner echt niet vrijwillig zou gaan meewerken aan de wens van broer en zus om waardig afscheid te nemen van hun vader, moest snel geschakeld worden. Via een spoed kort geding werd een paar dagen voor de begrafenis een zitting gepland waarin namens broer en zus werd geëist dat zij voor de begrafenis nog een moment kregen om alleen afscheid te nemen van hun vader. Uiteindelijk oordeelde de rechter twee dagen voor de begrafenis dat het verzoek van de broer en zus moest worden toegewezen. 

Dit hoofdzakelijk omdat nergens beschreven stond dat hun vader daadwerkelijk niet wilde dat zijn kinderen niet aanwezig mochten zijn voorafgaand en tijdens de begrafenis. De rechter vond ook dat ieder mens het recht heeft om persoonlijk afscheid te nemen van een familielid, een recht dat niet zomaar opzij kon worden gezet. Zo konden de broer en zus uiteindelijk toch nog een dag voor de begrafenis waardig afscheid nemen van hun vader. Iedereen die in zijn leven te maken heeft gekregen met het verlies van een dierbare, kan zich voorstellen dat dit van wezenlijk belang was voor deze kinderen.