Columns

Karine Hazelhorst vertelt deze week hoe je een lekkere Appel-lemon-curd Meringue taart bakt.

Heel Riessen bakt

Appel-lemon-curd Meringue taart:


• 500 gram appeltaartdeeg

• 100 gram mix voor schuimpjes (of maak een eiwitschuim van 4 eiwitten en 50 gram suiker)

 

Verder nog nodig:

• 3 eieren

• 175 gram boter

• 3 grote appels

• 2 eetlepels suiker

• 150 gram suiker

• 1 potje lemon curd (of maak je eigen lemon curd met onderstaand recept)

 

Lemon curd:

• 55 gram maïzena

• 130 gram suiker

• 50 cc citroensap (1 citroen)

• 140 gram gepureerde perzik/nectarine (2/3 stuks)

• 250 cc water

• 3 eierdooiers

• 60 gram roomboter

• Rasp van 1 citroen

 

Recept voor de taart:

(1) Kneed een soepel zanddeeg van 500 gram mix voor appeltaart met 175 gram boter en een derde van 1 ei. Bedek de bodem van een springvorm (26/28 cm) met het deeg, maak een opstaand randje van ongeveer 1,5 cm. 

(2) Schil de appels en snijd ze in blokjes, meng suiker door de appels. Leg de appels op de deegbodem en bak dit samen ca. 45 - 50 minuten op ca. 175 graden (tot het zanddeeg goudbruin van kleur is).

(3) Bedek na afkoelen de taart met een laagje lemon curd

 

Recept voor de lemon curd:

(1) Maak een papje van de maïzena en een deel van het water. Doe in een pannetje de suiker, citroensap, gepureerde perzik, rest van het water en het maïzenapapje en verhit dit op middelmatige warmtebron. Blijf roeren! Haal de pan van het vuur zodra het mengsel begint te koken. 

(2) Roer er nu de eidooiers en de boter door. Verdeel na afkoeling de lemon curd over de appels. 

 

Recept voor de meringue: 

(1) Mix 100 gram mix voor schuimpjes met 100 ml water en circa 150 gram suiker tot een stevig schuim. Strijk het schuim over de lemon curd en maak met behulp van een lepel mooie pieken in het schuim of spuit de schuim met behulp van een spuitmondje in rozetten op.

(2) Bak het schuim nog circa 6 - 8 minuten op 220 graden (indien mogelijk alleen op bovenwarmte) zodat de schuim mooie bruine randjes krijgt of brand de schuim voorzichtig af met een crème brûléebrander.

Voordeel van mix voor schuimpjes is dat het klaar voor consumptie is omdat er geen rauwe eieren aan toegevoegd zijn.

 

Tip: maak de taart een dag voor consumptie!

 

Cookingathome

Bouwstraat 5

7462AX Rijssen