Columns

Door Jenny ter Maat

KAMPUS gebouw vol talent

Eugenie Knaap, projectmanager houdbare huisvesting, Kleissen. Eigen foto

RIJSSEN - Op de hoek van de Reggesingel en de Morsweg verrijst Kampus ‘gebouw vol talent’. Een vakopleidingscentrum waar ROC van Twente, Remo West-Twente, Bouwmensen en Zorggilde vanaf het schooljaar 2022-2023 riant vakonderwijs kunnen aanbieden. Kampus wordt een inspirerend, innoverend en verbindend opleidingscentrum. In deze rubriek komen meerdere betrokkenen, vanuit het eigen vakgebied, aan het woord.

Houdbare huisvesting

Eugenie Knaap is projectmanager houdbare huisvesting bij Kleissen Bouwmanagement en advies in Hengelo. “Houdbare huisvesting is huisvesting waarbij het pand makkelijk aan te passen is als je over een aantal jaren iets anders wilt. En wil je dat gebouw dan toch echt op een andere plek, dan moeten de bouwonderdelen uit elkaar te halen zijn en gebruikt kunnen worden voor een ander gebouw. Niet slopen, maar circulair en energiezuinig bouwen, dat is ons doel”, vertelt ze.

Bouwmanagement
Knaap werkt sinds 2012 als projectmanager, eerst bij Alliander en sinds 2017 bij Kleissen Hengelo, waar ze zich helemaal focust op bouwmanagement. “In dit vak geef je vorm aan een gebouw dat er een halve eeuw kan staan. Dat is iets waar je goed over na moet denken, wil je dat daar de komende jaren veel mensen profijt van hebben.”  

Uniek project
Ze noemt Kampus een uniek project. “Gewoonlijk hebben we te maken met één opdrachtgever. Kampus is een project met veel diverse partners: overheid, ondernemers en onderwijsinstellingen als het ROC van Twente en Reggesteyn. Zij vormen een stuurgroep die ons de opdracht geeft een pand te bouwen dat hen meer biedt dan wat ze nu afzonderlijk hebben.”

“Het is heel gaaf, wanneer je niet alleen met mensen uit het onderwijs, maar ook met ondernemers aan tafel zit die veel meer vanuit visie en belangen denken. Met het doel om jongeren op te leiden in wat er allemaal aan innovaties zijn. Met actuele en innovatieve bijscholingen voor vakmensen. Vroeger leerde je timmeren op je zestiende en bleef je je hele leven op bijna dezelfde manier werken. Dat is nu heel anders met de opeenvolging van innovaties en ICT die bij dat oorspronkelijke handwerk komen kijken.  Datzelfde geldt voor de techniek. Energietransities en klimaatontwikkelingen hebben ook allemaal effect op de vakopleidingen.”

Dubbelrol
Kampus is een uitdaging op zich. “De partijen die meedoen aan Kampus zijn geen vreemden voor elkaar, maar echt samenwerken, samen een visie maken en die uitdragen, dat is wat echt nieuw is aan dit project. Dat is wat we nu aan het opzetten zijn.”
Knaap heeft hierin een dubbelrol. Als bouwmanager begeleidt ze straks de realisatie van de bouw, en daarnaast is ze procesmanager, waarbij ze zorgt dat alle partners die hele visie van de samenwerking, het Experience center, gaan implementeren.

Grootste uitdaging?
“Wat voor mij de grootste uitdaging is? Ik denk alle kikkers in de kruiwagen houden. Niet alleen de partners in de stuurgroep, maar ook die hele grote achterban aan betrokkenen in het Kampusconcept. Die groep is heel breed, met onder andere bedrijven elders in de gemeente. Die bedrijven worden niet fysiek in het pand gevestigd, maar we willen wel zorgen dat ze zich verbonden en betrokken voelen, en dat het Kampus Experience center ook van hen wordt.”

Sloop begint
nmiddels is de directe voorbereiding van de daadwerkelijk bouw van start gegaan. De stuurgroep gaf 15 maart groen licht, de bouwvergunning is rond, evenals de flora en fauna ontheffing. Knaap: “We kunnen beginnen. In april worden de woningen en de bedrijfshal van Loxam gesloopt. Na de bouwvak start de daadwerkelijke bouw. Het gebouw moet voor de volgende zomervakantie opgeleverd worden.”