Columns

Rubriek Heel Riessen bakt, week 11: Abrikozen-appeltaart met amaretto

Een traditionele appeltaart, maar dan toch opvallend anders! Dat was ons doel voor dit recept en wij denken dat het heel goed gelukt is! Kom je binnenkort in de winkel om een bakpakketje te scoren?

Op de bodem van de appeltaart verkruimelen we 40 gram amarettinikoekjes. Dit neemt het vocht van de appels op en geeft vooral een heel lekkere smaak aan de appeltaart. Wist je dat amaretto ook wel gemaakt wordt van abrikozenpitten? Nou, dan is het plaatje rond, want abrikozenjam hoort zeker ook bij appeltaart. Wij geven er weer nét iets een andere draai aan door een bakvaste abrikozen fruitvulling mee te bakken. Dit geeft een fris zurige smaak.

Werkwijze
Kneed een soepel deeg van 500 gram appeltaartmix met 175 gram roomboter en tweederde van 1 ei. Bekleed de bodem van een ingevette springvorm (circa 26 centimeter) met 3/4 van het deeg en maak een opstaand randje. Kruimel de koekjes in grove stukken en verdeel ze over de bodem. Schil 1 kilo appels en meng het naar wens met een zakje vanillesuiker. Vul de springvorm met de appels. Verdeel de bakvaste abrikozenvulling over de appels. Maak daarna reepjes van 1 centimeter van het overige deeg en leg deze op de taart. Bestrijk de deegreepjes met de rest van het ei.

Tip 1
Lukt het niet om deegreepjes te maken omdat het deeg inmiddels plakkerig is geworden? Leg het dan even terug in de koelkast en daarna kun je het weer gewoon uitrollen, dus geen extra bloem toevoegen! 

Tip 2
Verwarm de oven voor op 210 graden onder- en bovenwarmte. Wanneer de appeltaart in de oven gaat zet je de temperatuur terug naar 175 graden. Daarna bak je de taart in circa 1 uur gaar totdat de randjes goudbruin zijn. Motivatie: Een appeltaart is erg koud door de hoeveelheid appels. Als je de oven zou voorverwarmen op 175 graden, dan zou je de taart eigenlijk maar op 140 graden bakken omdat de temperatuur naar beneden gaat door de koude appels, daarom altijd voorverwarmen op een hogere temperatuur. Eet smakelijk!

Karine Hazelhorst
Cookingathome

Bouwstraat 5

7462AX Rijssen