Natuur & Milieu

Camperclub De Keuklkoare houdt leuke middag voor camperaars

RIJSSEN - De ‘Keuklkoare’. De meeste, wat oudere Rijssenaren, kennen deze eerste camper van Nederland nog wel. Afkomstig uit de vijftiger jaren van de vorige eeuw en zelf gebouwd door Koarel van de Notoaris uit Rijssen. Hij maakte er verre reizen mee door heel Europa en schreef een boek genaamd: Raesbreewe oet De Keuklkoare’. De campers van tegenwoordig kunnen die naam eigenlijk niet meer dragen. Alles zit erop en eraan en de ene camper is nog luxer uitgevoerd dan de ander. 
Toch is er een camperclub die deze naam draagt, namelijk: De Keuklkoare, genoemd naar deze eerste nostalgische camper. Het is een club voor camperaars uit Rijssen en omgeving. Deze bestaat momenteel uit 28 leden uit Rijssen en de regio. De club is in 2007 opgericht door Ben en Henny Plomp en Dick en Jannie Willems. De leden delen onderling ervaringen, reisbestemmingen en tips over de camper uit. Er zijn inmiddels leuke contacten uit ontstaan en er zijn mensen die nadien met elkaar op vakantie zijn geweest. “Maar het is niet in de stijl van het tv-programma ‘We zijn er bijna’, waar een aantal mensen met elkaar op vakantie gaan en alles samen doen. De meesten gaan gewoon apart hoor. Het kan wel zijn dat we anderen soms overlappen, een paar dagen ofzo”, aldus Henny. 
Ben en Henny werden in 1999 gegrepen door het ‘campervirus’ . Wij waren een reis aan het maken in Amerika en huurden toen een camper. Een geweldige ervaring van vrij zijn. Je kunt gaan en staan waar je wilt en je hebt alles bij je. Je bent nergens afhankelijk van”, meent Ben. Ze kochten eerst een wat oudere camper, maar zijn inmiddels zo’n drie campers verder. “Camperen is geen kamperen. Waar een tent of caravan gebonden is aan een camping voor de faciliteiten, is een camper geheel selfsupporting. Toilet, douche, slaapgelegenheid, alles is aan boord. Veel campers zijn uitgerust met zonnepanelen, zodat men overal kan staan zonder dat men afhankelijk is van een stroompunt.” 
Zelf is de familie Plomp al in veel landen geweest zoals Portugal, Duitsland, Noorwegen en Frankrijk, waar bijna overal een plek is waar men kan overnachten, meestal met sanitaire mogelijkheden. Ben probeert al jaren een camperplaats te realiseren in Rijssen, maar krijgt tot nu toe geen voet aan de grond bij de gemeente Rijssen-Holten. “Als argument geeft de gemeente aan dat het concurrerend zal zijn met de campings. Maar in Holten, Wierden en omliggende plaatsen kan het wel en we hebben in Rijssen maar één camping. Dat is camping de Goolne Ket’n met veel stacaravans. Maar er komen steeds meer campers in Nederland en er is dus ook steeds meer vraag naar mooie plekken. Dit kan juist voor de gemeente een bron van inkomsten zijn. Camperaars bezoeken ook de winkels, horeca , allerlei bezienswaardigheden en dergelijke.” 
De camperclub houdt op zaterdag 13 juli vanaf 13.00 uur een leuke middag voor ‘camperaars’. Dit vindt plaats op dagcamping De Borkeld aan de Borkeldweg 17 in Markelo. Iedereen die belangstelling heeft voor het campergebeuren, is van harte welkom, al dan niet met eigen camper. Er zijn een aantal camperaars aanwezig die lid zijn van deze club. De club kent geen contributie en heeft als doel tips en ervaringen uit te wisselen. Zie ook: www.camperbeleving.nl