Natuur & Milieu

De Pelmolen nog altijd de blikvanger van Rijssen

RIJSSEN - Het is en blijft een blikvanger, de Pelmolen van Rijssen. Dat geldt voor zowel de Rijssenaren als ook voor mensen uit de regio en toeristen. Er zijn in de loop der jaren al heel wat kiekjes gemaakt in en rondom deze molen en zeker trouwreportages zijn op dit plekje zeer geliefd. De molen is echter niet alleen een blikvanger op een mooi en uniek plekje in de natuur, maar heeft zeker ook een belangrijke functie, namelijk het produceren van lijnzaadolie.

Wie binnenkomt, merkt de geur van lijnzaad op, het trillen van de molen als er olie wordt geslagen, spoorwielen die in kroonwielen draaien, de rook van de vuister (soort kachel in een oliemolen), de rondgang van de kollergang waar het lijnzaad wordt gekneusd en het suizen van de wieken. “Eén ding is in dit hele proces heel belangrijk en dat is de wind. Vandaag draaien de wieken lekker rond omdat de wind mooi aantrekt, maar als je van die windstille dagen hebt, dan schiet het minder op met de productie van lijnzaadolie”, geeft molenaar Alwin Schoemaker aan.

Schoemaker woonde vroeger naast de molen in het centrum van Hellendoorn en van jongs af aan hielp hij de molenaar met allerlei klusjes. “Het vak heeft me dus altijd al enorm geboeid en ik heb dan ook een opleiding tot molenaar gevolgd. Toen er een aantal jaartjes geleden een vacature was voor molenaar op deze molen, heb ik er meteen op gereageerd. Ik ben ook een tijdje werkzaam geweest in de restauratie van molens.” Bij de Pelmolen worden rondleidingen gegeven door Schoemaker en andere medewerkers. Vooral in het zomerseizoen wordt de molen altijd drukbezocht. Voor de lijnzaadolie is hier een verkooppunt. Lijnzaadolie is een goed product tegen allerlei gezondheidsklachten. Het beschikt over gezonde, essentiële vetzuren. Schoemaker: “Mensen komen hier zelfs op doktersadvies naartoe bijvoorbeeld bij artrose, een hoog cholesterolgehalte en dergelijke.”

De Pelmolen is één van de vijf industriemolens die Twente rijk was. In 1752 bouwde Jan ter Horst, burgemeester van Rijssen, de Pelmolen. Liggende naast de rivier de Regge en de doorgaande weg van Rijssen naar Wierden. In 1975 is de olie- en pelmolen gerestaureerd. Hierbij is de molen volledig in authentieke staat hersteld. Twee jaar geleden kreeg de Pelmolen nieuwe wieken. De vier oude wieken moesten worden vervangen omdat de centrale koppeling onveilig bleek te zijn. De stichting Pelmolen Ter Horst heet iedereen van harte welkom. Voor meer informatie: www.depelmolen.nl