Natuur & Milieu

Gerwi Engberts: “Opwekken van stroom wordt gestimuleerd door de overheid”

Opgewekt Rijssen: groene stroomproducent bij uitstek

RIJSSEN - Energiecoöperatie Opgewekt Rijssen heeft hard gewerkt om de opwekking van duurzame energie te stimuleren. Opgewekt Rijssen heeft ondertussen in Rijssen en Holten op de daken van Dierenhotel A1, Leverink Expeditie en Voortman Steel Group duizenden zonnepanelen in exploitatie. Daarmee is Opgewekt Rijssen in korte tijd gaan behoren tot één van de grootste energiecoöperaties in Nederland! De coöperatieleden profiteren daarvan.

In de afgelopen drie jaar heeft Opgewekt Rijssen er stevig aan getrokken om bewoners van Rijssen, Holten en directe omgeving de mogelijkheid te geven om duurzame energie op te wekken. “Het is heel goed gelukt, we hebben nu zo’n vierhonderd leden en daar zijn we natuurlijk ontzettend blij mee. En we zijn ook wel een beetje trots”, laat Gerwi Engberts weten. “Bij lang niet iedereen is er de gelegenheid of ruimte om zelf stroom op te wekken. Denk bijvoorbeeld aan appartementen, maar ook aan huizen die in de schaduw van bomen staan. Dan is het mooi dat er een alternatief is: met Opgewekt Rijssen kun je samen met andere leden stroom produceren op het dak van de ander.” 

Volgens Gerwi is het heel erg belangrijk dat deze verduurzaming plaatsvindt. “We willen dat de volgende generatie in een groener Nederland wonen. Als we daar nu mee beginnen, kunnen zij daar in de toekomst van profiteren. Dat vinden wij echt heel belangrijk!”

Voordelen van Opgewekt Rijssen
Dat heeft meerdere voordelen. Als lid wek je groene stroom op. Tegelijkertijd levert het voor de leden ook nog eens financieel voordeel op. Ook voor de dakeigenaren is het interessant. Immers het dak van zijn bedrijfspand krijgt er een functie bij. Op het bedrijfsdak worden de zonnepanelen geplaatst. Voor het beschikbaar stellen van een dak krijgt de dakeigenaar een mooie vergoeding. 

Ook de gemeente Rijssen-Holten vindt het erg belangrijk dat er steeds meer duurzame stroom wordt opgewekt. Binnen de regio heeft de gemeente aangegeven haar verantwoording te nemen voor de energietransitie. Dat houdt in dat de komende jaren binnen de gemeente een sterk groeiend aandeel groene stroom geproduceerd zal worden. Een belangrijke schakel is daarin de stroomopwekking op bedrijfsdaken. Deze stroomopwekking behoort tot de meest duurzame manieren voor grootschalige opwekking. Een dergelijke stroomproductie vraagt namelijk geen extra ruimte; een bestaand dak krijgt er een extra functie bij.

In tegenstelling tot veel andere initiatieven hoeven deelnemers bij Opgewekt Rijssen niet eerst geld in te leggen voor de aanschaf van zonnepanelen. Wel levert de deelname even later voor het coöperatie lid financieel voordeel op. “Regelmatig vragen mensen zich af hoe dat toch kan. Ze denken dat het te mooi is om waar te zijn. Zonder geldinleg er toch financieel beter van worden, dat kan toch niet? De praktijk heeft voor de leden van Opgewekt Rijssen ondertussen bewezen dat het inderdaad kan. De crux zit ‘m in het feit dat de rijksoverheid de opwekking van groene stroom financieel stimuleert. Coöperaties die investeren in de groene stroomproductie krijgen jaarlijks van de rijksoverheid een financiële bijdrage. Daardoor kan Opgewekt Rijssen haar leden jaarlijks in het financiële resultaat laten meedelen.”

Nieuwe subsidieregeling
Recent heeft de rijksoverheid de nieuwe Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking (SCE) opengesteld. De SCE ondersteunt energiecoöperaties zoals Opgewekt Rijssen bij het opwekken van duurzame energie. De subsidie zorgt ervoor dat coöperatieleden makkelijker mee kunnen doen in een project. Opgewekt Rijssen heeft daarnaast met haar financiële concept ervoor gezorgd dat het voor inwoners nog makkelijker is geworden om mee te doen met de opwekking van duurzame stroom.

Opgewekt Rijssen wil als groene stroomproducent verder gaan op de ingeslagen weg. “Nu de nieuwe subsidieregeling van start is gegaan, komen wij graag in contact met bewoners die ook financieel voordeel willen behalen met groene stroom. Daarnaast bieden we dakeigenaren de mogelijkheid om met hun bedrijfsdak aanvullende inkomsten te genereren. 

Meer informatie is te vinden op de website www.opgewektrijssen of stuur een e-mail naar info@opgewektrijssen.nl.