Natuur & Milieu

Twee circulaire toppers in Rijssen-Holten

v.l.n.r. Op de foto bij het houten kozijn staan vlnr Bart Voortman (WEBO), Lars Koldeweij( WEBO), Raoul Teeuwen (CDA) en Rindert Ekhart (CDA)

RIJSSEN-HOLTEN - Vrijdag 28 januari zijn in heel Overijssel bedrijven die uitblinken in hergebruik door het CDA met een bloemetje in het zonnetje gezet. Dit in het kader van de week van de circulariteit.

In de top 20 circulaire bedrijven 2022 staat zowel een Holtens als een Rijssens bedrijf. Aebi Schmidt uit Holten maakt jaarlijks 2.000 zoutstrooiers voor de (inter)nationale markt. Zoutstrooiers die langer meegaan en steeds vaker gemaakt van hergebruikte onderdelen. De route van de strooiers kan het bedrijf slim plannen wat zorgt voor minder kilometers en zout. Zo kan het CO2 verbruik omlaag. En CO2 is dat gas waar we elke dag zoveel van produceren dat onze aarde erdoor opwarmt. 

Het Rijssense WEBO staat in de Overijsselse top 20 met een circulair kozijn. De basis is een 2-delig onderhoudsarm systeem, zodat de gebruiker na bijvoorbeeld 20 of 30 jaar eenvoudig de voorkant kan verwisselen. De opdrachtgever kan aangeven of men het nog circulairder wil: van lokaal hout of zelfs van hergebruikt hout. 

CDA-ers Rindert Ekhart en Raoul Teeuwen zijn duidelijk waarom ze graag het bloemetje langs brachten. Rindert: “We zien dat er steeds meer gebeurt om klimaatverandering af te remmen. We komen langzamerhand wel op gang, maar er moet nog veel gebeuren. Ook in onze gemeente. Daarom zullen we in de nieuwe gemeenteraadsperiode extra op maatregelen letten die energie besparen.”

Raoul: “We zijn trots dat we als MKB vriendelijkste gemeente van Nederland ook deze circulaire toppers binnen de gemeente hebben. Aebi Schmidt maakt op moment van schrijven ook nog kans verkozen te worden tot circulairste bedrijf van Nederland.”

Beide bedrijven geven aan dat de overheid een belangrijke rol kan hebben in de snelheid waarmee bedrijven duurzamer gaan produceren. Zo kunnen overheden duurzaamheid laten meetellen in hun opdrachten en aanbestedingen. En ook eisen in regelgeving kunnen zorgen dat we als Nederland vooroplopen qua duurzaamheid. Daar zal het CDA de komende periode extra aan werken.

Raoul: “Ook als inwoner kun je veel doen: Met DuurzaamHolten hebben we een eigen adviseur voor onder meer isolatie, zonnepanelen of voor advies over warmtepompen. En voor besparingstips en subsidies kunnen inwoners ook aankloppen bij de Woonweter. Bekijk hun (vernieuwde) websites!”