Natuur & Milieu

Van de Breevaart: ‘Volkstuinieren is hip onder jongeren’

RIJSSEN – Het beeld dat vooral gepensioneerde mannen in een volkstuin aan de slag gaan, moet inmiddels worden bijgesteld. “Je merkt nu dat volkstuinieren erg hip is onder jonge mensen, mannen en vrouwen”, vertelt Peter van de Breevaart, zelf twintiger. In Rijssen zijn volkstuinen te huur aan de Geskesdijk en aan de Steenakkersweg.

Volkstuincomplex Geskesdijk
De gemeente Rijssen-Holten verhuurt een aantal volkstuinen aan de Geskesdijk. Het gaat om ruim twintig tuinen, grotere percelen van zo’n 200 vierkante meter. Op het terrein kan gebruik gemaakt worden van een waterpomp, die in het voorjaar, na de vorstperiode, weer in werking wordt gesteld.

“De verhuur loopt goed door. Het kan zomaar zijn dat er aan het eind van het jaar een aantal opzeggingen zijn. Mensen hebben zich dan op de werkzaamheden verkeken, of worden te oud voor een volkstuin. Soms is alles verhuurd. Dat wisselt per jaar”, vertelt Wilma Rohaan van de gemeente Rijssen-Holten. Momenteel zijn nog een paar tuinen te huur.
“Er is zeker animo voor het huren van een volkstuin. Mensen vinden het vaak een goede bezigheid om te onthaasten en groenten uit je eigen tuin smaken goed.”
De ambtenaar denkt er zelf ook wel eens over om een moestuin te beginnen. Lachend: “Vorig jaar hadden we sla en andijvie uit eigen tuin en dit jaar hangt er een kruidentuintje aan de muur. Daar blijft het voorlopig bij.”

Inwoners van de gemeente die een volkstuin willen huren aan de Geskesdijk in Rijssen, kunnen daarvoor terecht bij de gemeente. Meer informatie over het huren van een volkstuin, waaronder de actuele huurprijs, is te vinden op: www.rijssen-holten.nl/inwoner/product/sport-cultuur-vrije-tijd_recreatie_volkstuin-huren

Volkstuinvereniging De Es
Op de es in Rijssen zijn eveneens volkstuinen te huur. Het formaat tuin is met 100 of 50 vierkante meter kleiner dan de gemeentelijke tuin. Maar ook hier kan elke tuinder naar hartenlust planten, wieden, harken en sproeien.

Peter van de Breevaart is inmiddels vijf jaar lid van Volkstuinvereniging De Es. De laatste twee jaar maakt hij als secretaris deel uit van het bestuur.

Bij hem begon de passie voor het tuinieren met het kweken van een tomatenplant. “Ik ben gek op tomaten en als je dan je eerste zelfgekweekte tomaatje plukt, dat is geweldig.” De vonk sloeg over en hij huurde een volkstuin. “Thuis heb ik de ruimte niet om te tuinieren, en ik vind het ontzettend leuk om te doen.” In eerste instantie huurde hij een hele tuin, 100 vierkante meter, maar daar ging toch te veel tijd in zitten. Hij huurt nu een halve tuin en daarin staan aardappels, worteltjes, peulen, aardbeien, tomaten, bieten, sla, andijvie, soepgroente, spitskool. Deze maand zaaide hij ook nog radijsjes.

“Wat ik nu kan oogsten? Verse andijvie, verse sla. Vanavond staan peultjes op het menu. Na werktijd ga ik even naar de tuin om ze te plukken. Lekker vers eten.”

Hij werkt deze maanden bijna elke dag een uurtje in de tuin, zaterdags een paar uur. “Vanaf de groei tot een de laatste oogst ben ik wekelijks tussen de zeven en twaalf uur bezig met de tuin. In de winter is er minder te doen; dan probeer ik de tuin zo goed als leeg te hebben. Alleen vaste planten staan er dan nog, en groenten als spruiten en groene kool.”

Gekleurde bieten, pastinaak en rammenas
Volkstuinvereniging de Es telt op dit moment 72 huurders. Van de Breevaart merkt op dat er sinds corona veel vraag is naar tuinieren. “Mensen zien het als een stuk ontspanning, en je kunt ook in coronatijd buiten bezig zijn op je eigen stukje grond.”

“Op het complex ontmoet je ook andere huurders. Je ruilt boerenkool tegen sla, heel gemoedelijk. Je maakt kennis met onbekende soorten groente. Je probeert groenten uit die je in de winkel niet kunt kopen, zoals gekleurde bieten of radijsjes, pastinaak en rammenas. Dat maakt het zelf telen extra leuk.” 

Belangstellenden voor een tuintje op de es kunnen zich aanmelden kan via de site www.volkstuinrijssen.nl
“We hebben momenteel een wachtlijst, maar het is raadzaam je wel te melden als je een tuin wilt. Aanmelden is vrijblijvend. Komt er een tuin vrij, dan wordt contact opgenomen met de eerste van de lijst met de vraag of er interesse is. Zo niet, dan komt nummer twee aan beurt.”

Moestuinland.nl
Van de Breevaart heeft ook vanuit zijn werk interesse in tuinieren; samen met een vriend beheert hij de webshop moestuinland.nl. Bestellingen kunnen ook afgehaald worden aan de Haarstraat 83-12 in Rijssen, in het oude Groene Kruisgebouw.