Sport & Vrije tijd

40-jarige Bowling Vereniging Rijssen gaat voor gezelligheid én prestatie

RIJSSEN - Al veertig jaar is er in Rijssen een bowlingvereniging actief. Bij horecagelegenheid en bowlingcentrum ‘t Witte Hoes aan de Markeloseweg is de Bowling Vereniging Rijssen ontstaan. Er wordt wekelijks veel getraind en er vinden regelmatig wedstrijden plaats.

Dat men bij ’t Witte Hoes kan bowlen tijdens een familie- of bedrijfsfeestje is bij een ieder wel bekend, maar dat hier een bowlingvereniging actief is, schijnen veel mensen niet te weten. Vorige week zaterdag hielden leden en oud-leden een gezamenlijk een feestje met een gezellig etentje. “De jaren door hebben we altijd circa veertig leden, zowel jong als oud. De meesten zijn volwassenen. Er komen er maar weinig uit Rijssen zelf overigens”, aldus Elco Gorter, al jaren actief lid van de bowlingvereniging. “Mijn opa kocht ’t Witte Hoes in 1977 en wilde hier meteen bowlingbanen realiseren. Vier maanden later waren er zes banen aangelegd, die eerst gewoon vriendschappelijk gebruikt werden voor een onderlinge competitie. In september 1979 werd de Bowling Vereniging Rijssen opgericht en ging men ook wedstrijden spelen tegen andere clubs uit Nederland en zelfs uit het buitenland.”

De telling ging eerst nog ouderwets op papier en in 2005 kwam de automatische telling. De banen werden ook vernieuwd, van hout naar het onderhoudsarmere kunststof. In 2017 werden de machines vervangen. “De bowlingballen bij bowlingbanen in het land waren heel vroeger van steen en daarna van rubber, maar hier zijn we begonnen met rubberen ballen. Tegenwoordig zijn het de zogenoemde urethaan of reactive ballen met gewichtsblokken. Dit heeft alles te maken met het effect van de bal op de baan. Ook de oliepatronen op de baan, de wijze waarop olie op de bowlingbaan wordt aangebracht, heeft alles met effect te maken.

Hoe vaker je als bowler traint, hoe meer je deze sport onder de knie krijgt, maar dat is natuurlijk met alle sporten het geval”, meent Gorter. Hij geeft aan dat het bowlen vaak als tweede sport gekozen wordt. Meestal nadat men bij het voetballen of tennissen geblesseerd is geraakt en men deze sport niet meer (goed) kan beoefenen.,”Bij bowlen beweeg je natuurlijk wel maar minder belastend voor je lichaam dan bij veel andere sporten. Ook kan het zijn dat iemand bijvoorbeeld niks heeft met de snelle teamsport of dit niet goed kan overzien en daarom voor een sport als bowlen kiest. “In de beginjaren waren er, behalve bij ’t Witte Hoes, maar weinig bowlingbanen. “Een stuk of vier in heel Overijssel. Bij ’t Witte Hoes zijn we blijven investeren in de banen en we hebben hier dus zeer goede banen waar bowlers uit zowel binnen- als buitenland graag wedstrijden op spelen.”

Gorter speelt zelf inmiddels op hoog niveau en maakt deel uit van het NTL-team van BVR dat dit seizoen voor het eerst in de eredivisie speelt. “Je vormt een team met goede spelers uit Nederland en/of uit het buitenland die bijvoorbeeld al Europees kampioen of wereldkampioen zijn geweest. Ik speel zelf ook nog in een Duits team.” Eens per jaar in december wordt de Poenpalen Race gehouden. Het geld dat gewonnen kan worden zit in poenpalen oftewel een piekenpijp of spaarbuis. “Dat is altijd weer een gezellig toernooi.”. De Bowling vereniging Rijssen is aangesloten bij de Nederlandse Bowling Federatie. Zij zorgen onder andere voor de organisatie van NK’s, nationale competities en gemiddeldes van spelers.
Meer informatie via www.bowlingverenigingrijssen.nl