Sport & Vrije tijd

Bij Hengelsportvereniging Ons Vermaak Rijssen staat gezelligheid voorop

RIJSSEN - HSV Ons Vermaak is met 1800 leden één van de grootste verenigingen van Rijssen en ook al jarenlang een begrip. Het is een actieve vereniging die diverse evenementen per jaar organiseert. Daarvoor hebben zij een bestuur, bestaande uit zeven personen en diverse commissies die de diverse evenementen vormgeven. “Zo hebben we jaarlijks een zomer- en wintercompetitie. Deze worden door de wedstrijdcommissie georganiseerd, inclusief de gezellige avond met prijsuitreiking. Verder een jeugdcommissie die jaarlijks een jeugdcursus van drie avonden en een viertal jeugdwedstrijden organiseren. En natuurlijk ook een avond speciaal voor de jeugdvissers met prijsuitreiking en een paar rondjes bingo. Dat dit in de smaak valt is te zien aan de deelname van toch elk jaar weer 45 jeugdleden die één of meerdere wedstrijden mee vissen.

Naast de wedstrijden organiseert Ons Vermaak ook een jaarlijkse filmavond. “We proberen ook enkele avonden met een spreker te verzorgen”, aldus bestuurslid Albert Brinks. Zeker niet onbelangrijk is de jaarlijkse 65+ wedstrijd. Elk jaar gaat er een groep van rond de 45 vissers mee op deze trip. Men start traditioneel bij ’t Witte Hoes waar alle materialen in de touringcar worden geladen en de groep op reis gaat. Brinks: “De laatste jaren meestal naar Giethoorn waar we dan rond 9.30 uur aankomen. Snel worden dan de materialen uitgeladen en kiest iedereen een plekje aan het kanaal. Er wordt fanatiek gevist voor de eer en de wisselbeker.”

Het voltallige bestuur en een aantal echtgenotes gaan deze dag mee om te helpen en te zorgen voor een natje en droogje. ’s Morgens worden er lunchpakketten gemaakt en tevens een grote pan soep opgewarmd. “Rond 12.30 uur gaat de toeter en laten alle vissers hun hengel voor wat het is om een kop soep en een lunchpakket op te halen. Gezelligheid staat voorop.” Na het eten wordt er nog weer gevist en rond 13.30 uur begint men met het opmeten van de gevangen vis. Om 14.30 uur is het gebeurd en worden alle materialen weer opgeruimd en ingeladen. “Tijdens de terugreis groeien de gevangen vissen vanzelfsprekend nog een stukje”, lacht Brinks.

Terug bij ’t Witte Hoes volgt de prijsuitreiking waarbij alle vissers een prijs ontvangen. Maar uiteindelijk gaat het om de winnaar die naast de beker een wisselbeker ontvangt en zich een jaar lang kampioen 65+ mag noemen. In 2019 was dit de heer Seppenwoolde, die maar liefst dertien-en-een-halve meter vis bij elkaar wist te vangen. Na de prijsuitreiking gaat iedereen tevreden weer naar huis, terugkijkend op een gezellige dag. Rond oktober organiseert de hengelsportvereniging meestal nog een 65+ avond waarbij een film wordt getoond die tijdens de wedstrijd is gemaakt. De leden praten nog na over de dag of bespreken alvast de tactiek voor het komende jaar. De vereniging geeft elk jaar rond de kerst een clubblad uit waarin de diverse evenementen worden beschreven naast een aantal inhoudelijke stukken en de agenda’s voor de uiteenlopende activiteiten. Het clubblad heet toepasselijk ‘’n Dobber’. Brinks: “Daarnaast hebben we een eigen website en zijn we actief op Facebook waarop we de aankondigingen en verslagen ook plaatsen.”