Sport & Vrije tijd

Groepsvoorzitter Arnold Seppenwoolde: “Echt ontzettend trots op”

Bloeiende Scouting Oosterhof – Niej Begin trots op ‘echte familie’

RIJSSEN – Scouting Oosterhof – Niej Begin bestaat dit jaar 70 jaar. Groepsvoorzitter Arnold Seppenwoolde had het graag groots willen vieren, maar door de coronamaatregelen was het niet mogelijk. Volgens Arnold richt Scouting Rijssen zich nu op het jubileum van 75 jaar.

“In eerste instantie hadden we de plannen om het groots te vieren met de hele groep. We wilden oud-leden uitnodigen, hadden het idee voor een lunch en een kampvuurprogramma en normaal gaan we op jubileumkamp, maar gelukkig hadden we dit pas gepland in 2025 met het 75-jarig jubileum. Dat kon nu natuurlijk niet doorgaan, helaas”, zegt Arnold, die samen met de commissie al bezig is met plannen maken voor het volgende jubileum. “Daar gaat erg veel tijd in zitten. Eigenlijk is het een geluk bij een ongeluk dat we dat kamp in 2025 gepland hebben, in plaats van in deze tijd.”

28 november in kleine kring
Ondanks de maatregelen kon de jeugd (onder 18 jaar) wel wat activiteiten doen. “We hadden op 28 november een aantal bijzondere activiteiten, die niet per se gericht waren op het 70-jarig jubileum. We hebben wel een gebakje met het logo en een jubileumbadge gemaakt, maar daar houdt het ook wel mee op. Het leek ons niet verstandig om met 200 kinderen door elkaar te lopen, want dan is de kans op verspreiding wel erg groot”, vervolgt Arnold.

Deuren gesloten voor oudere jeugd
Het was een bijzonder jaar met allerlei coronamaatregelen. Zo gingen vanaf maart tot aan mei de deuren dicht. “We hebben eigenlijk direct besloten om de deuren voor iedereen te sluiten. We willen geen risico lopen”, gaat Arnold verder. In mei kwamen er versoepelingen en daardoor kon de jeugd in kleine groepjes weer op pad. “De jeugd mocht samen sporten, dus dat hebben we ook gedaan. Vanaf juni mochten we gelukkig weer aan alle kinderen activiteiten aanbieden, maar sinds twee weken moesten we weer helemaal de deuren sluiten.”

Creatief zijn
Scouting Oosterhof – Niej Begin heeft aangetoond wel creatief te kunnen zijn. Zo werden er diverse onlineactiviteiten georganiseerd. “Er zijn heel veel online dingen georganiseerd. Zo was er een onlinetocht via Google Maps over de hele wereld en hadden we een online escaperoom. De leiding is erg creatief geweest, dat valt te prijzen.” 

Grote en bloeiende vereniging
Een goed begin is het halve werk, dat geldt ook voor de scouting in Rijssen. “Eigenlijk heeft Jan Ruijs de scouting in Rijssen groot gemaakt, dat was vanaf de jaren ’80. Dat wij een grote vereniging zijn en blijven ligt aan het feit dat we onze leiding uit de eigen scoutinggroep komt. We zijn een echte familie, daar ben ik echt ontzettend trots op. Je ziet dat de jeugd echt blijft doorstromen”, vervolgt Arnold. “De vereniging draait op vrijwilligers. Misschien juist in deze tijd blijft onze vereniging groeien. Vroeger speelde iedereen al op straat, maar tegenwoordig is dat anders. Dan is het mooi om te zien dat de jeugd er op zaterdag toch even op uit wil, die behoefte is er nog steeds. Juist even de Playstation of computer aan de kant en naar de scouting toe”, besluit Arnold.