Sport & Vrije tijd

Bijzonder moment voor Dick Sanderman: “Hele muziekleven kwam stil te liggen”

Eindelijk weer een concert in de Schildkerk

Dick Sanderman in de Schildkerk

RIJSSEN - Na een gedwongen coronapauze van anderhalf jaar gaat de concertserie in de Schildkerk weer van start. Op zaterdag 10 juli verzorgt stadsorganist Dick Sanderman het eerste concert. Medewerking verleent de jonge blokfluitiste Esther Korpershoek.

Esther behaalde onlangs haar D-diploma cum laude aan de Rijssense Muziekschool en speelt tijdens het concert in de Schildkerk twee stukken uit haar examenprogramma: een sonate van Telemann en enkele delen uit een Suite van Hotteterre.

Bijzonder moment
Dick Sanderman vertelt dat het een bijzonder moment is om nu weer voor publiek te spelen. “Alle concerten die in m’n agenda stonden, werden na maart vorig jaar geannuleerd. Normaal worden er vooral in de zomermaanden veel concerten georganiseerd, overal in het land, maar het hele muziekleven kwam stil te liggen.”

Zondags nog wel actief
Kerkdiensten gingen wel door, dus de organist bleef zondags wel actief. “Maar samenzang was maandenlang niet toegestaan. In de Schildkerk en in Hellendoorn werkten we met een groepje van 3 of 4 voorzangers.” Sinds enkele weken mag er zondags weer gezongen worden, en ook bij het concert van 10 juli is er ruimte voor samenzang: het concert begint en eindigt namelijk met psalmbewerkingen die Dick Sanderman in coronatijd componeerde, en die worden gevolgd door samenzang.

Verder klinkt op het kerkorgel de Holberg-Suite van Grieg, een Cantilene en Trumpet Tune van de Engelse componist Andrew Carter en een Fantasia van Bach. In de zomerserie volgen nog orgelconcerten door o.a. Jaap Zwart (24 juli), Minne Veldman (7 augustus) en Evan Bogerd (21 augustus). De concerten beginnen om 19:30 uur. De toegang is gratis, er wordt gecollecteerd aan de uitgang. Dick Sanderman geeft deze zomerconcerten in onder meer in Nijkerk (3 augustus) en Amersfoort (18 augustus).