Sport & Vrije tijd

* verslag door Martin Klaassen

Excelsior’31 eervol ten onder tegen FC Utrecht

Op een sfeervol en druk sportpark De Koerbelt, met de draaiende camera’s van FOX Sports die voor livebeelden zorgden, mochten de (voor de Excelsior’31-achterban) bekende namen bij Excelsior’31 in de TOTO KNVB-beker aantreden tegen Eredivisionist. De enige aanpassing die Excelsior’31-trainer Peter Wesselink deed, was het posteren van een extra man centraal achterin. Niek Davina en Mirko Zwiers kregen hulp van Ryan Snelders. De Excelsior’31 bank was goed gevuld met: Luuk Oude Lansink (k), Joost Krijns, Lucas van Beek, Tom Smoes, Stefan Maat, Michel Gerritsen Mulkes, Lars Nijeboer, Jasper Groothuis, Yilber Haverslag, Jamarro Diks.

Dat FC Utrecht de wedstrijd uiterst serieus nam, bleek aan de opstelling van FC Utrecht-trainer John van Den Brom. Op aanvoerder Willem Janssen en blikvangers Bart Ramselaar en Girano Kerk stonden de Domstedelingen met de sterkhouders aan de aftrap in Rijssen. De gasten uit Utrecht schoten goed uit de startblokken. Al na 45 seconden was het eerste gevaar een feit. De Tsjechische rechtsbuiten Vaclav Cerný zorgde van afstand voor de eerste test. Melvin Koetsier kreeg zijn vuisten achter de bal. 
Excelsior’31 liet zien dat het de rode loper voor FC Utrecht niet uit ging leggen. Goed gegroepeerd en gedisciplineerd gaf het FC Utrecht weinig ruimte om dichtbij het doel van Melvin Koetsier te komen. Adam Maher en Urby Emanuelson lieten met een balletje achter de verdediging af en toe een glimp van klasse zien. In de 10e minuut was het de laatstgenoemde die aan de basis stond van de 0-1. Via Cerný en Emanuelson kwam de bal bij de mee opgekomen Leon Guwara. De linksback schoot de bal in tweede instantie in de lange hoek langs Melvin Koetsier: 0-1. 
Loerend op de tegenaanval vervolgde Excelsior’31 de wedstrijd. Hakim Ezafzafi stond als diepste man op scherp. Met Boy Boeloerditi in de buurt, om als aanspeelpunt zijn teamgenoten de kans te geven om aan te sluiten. Ezafzafi, die erbij was toen Willem II (2013) en Excelsior Rotterdam (2015) in Rijssen hun Waterloo vonden, zorgde voor het eerste gevaar van Excelsior’31. Van grote afstand ging zijn schot ruim naast het doel van FC Utrecht-doelman David Jensen.
De nummer 5 van de Eredivisie hield het initiatief, met de laatste linie op de middenlijn. Aanvallend kon het maar moeilijk een vuist maken. Creativiteit was er amper, net als de nauwkeurigheid. FC Utrecht probeerde het vaak over de linkerkant, waar Excelsior’31-back Stijn Beverdam er niemand aan zich voorbij liet gaan. Excelsior’31 hield FC Utrecht knap van zich af, begon zich prettiger te voelen en durfde aanvallend gezien ook meer te ontplooien. 
Na twee kansen van Van der Streek en 1 van Urby Emanuelson kwam Boy Boeloerditi in de 23e minuut met een omhaal op de proppen. De man die in de laatste voorronde van de KNVB-beker Dongen in mineur achter liet, raakte de bal niet goed genoeg om Jensen te verontrusten. De Deense doelman kon drie minuten later opgelucht adem halen, toen een voorzet van Excelsior’31-linksback Vincent Schmidt vlak voor zijn neus werd weggehaald.
Sander van der Streek bleef gedurende de eerste helft de meest gevaarlijke man aan de zijde van FC Utrecht. Keer op keer was Melvin Koetsier de grote ‘sta in de weg’. De mooiste redding van de Excelsior’31-doelman maakte hij in de 31e minuut, toen hij de doelpoging van de gelegenheidsspits naast dook. De Rijssenaren leken met een minimale achterstand de rust te gaan halen. Zover kwam niet. 
Na licht contact tussen Niek Davina en Sander van der Streek ging de spits van FC Utrecht in het strafschopgebied naar de vlakte ging. Scheidsrechter Richard Martens wees naar de stip. Adam Maher maakte er in de 40e minuut 0-2 van. Kort voor rust kreeg Excelsior’31 met Hakim Ezafzafi de ultieme kans op de aansluitingstreffer. Het vizier stond na een voorzet vanaf rechts niet op scherp. De inzet haalde onder toeziend oog van de ruim 2000 toeschouwers het doel niet.
De mannen van Peter Wesselink genoten zichtbaar van de entourage en kwamen in de tweede helft voetbaltechnisch beter uit de verf. Met Stefan Maat er als schakel op het middenveld bij, werd de bal langer in de ploeg gehouden. FC Utrecht hield de overhand, maar kon aanvallend de sleutel tot meer succes niet vinden. Excelsior’31 bleek meer en meer een onneembare vesting. Excelsior’31 toonde flair. Vlak voor de staantribune met de fanatieke Excelsior’31-supporters liet Hakim Ezafzafi bij een uitval aan Giovanni Troupee zien hoe balvaardig hij is. 
Pas 20 minuten voor tijd maakte FC Utrecht weer een vuist. Patrick Joosten schoot op de paal. Het bleek een waarschuwingsschot. Een minuut later was de 0-3 voorsprong voor FC Utrecht een feit. Echt fraai was deze niet. Op aangeven van rechtsback Sean Klaiber maakte Ghanees Issah Abass het doelpunt. De kleine invaller frommelde de bal met geluk in het doel.
Excelsior’31 gaf niet op en ging op jacht naar de eretreffer. Stijn Beverdam probeerde het vanaf rechts brutaal in de korte hoek. De bal ging in het zijnet. Het was het begin van meer gevaar voor het doel van David Jensen. Excelsior’31 liet zien dat het naast Derde Divisionisten ook een Eredivisionist onder druk kan zetten. Met een treffer van Hielke Penterman, die de bal van Mirko Zwiers ontving, kreeg Excelsior’31 loon naar werken. Via een een-tweetje met een Utrecht been schoot de spits van Excelsior’31 de bal via de binnenkant van de paal binnen: 1-3.
Niet veel later was de aansluitingstreffer bijzonder dichtbij. Jensen, die in de competitie zijn plek onder de lat heeft verloren aan Wouter Paes, promoveerde een matige poging met een grabbelactie bijna tot een doelpunt. Twee Excelsior’31 corners en een valpartij van Boy Boeloerditi later kreeg Hielke Penterman in de 82e minuut de uitgelezen kans op de 2-3. Waar hij normaal de rust zijn grote vriend is, werd het een gejaagd moment. De bal ging hoog over het vijandelijke doel.
De minuten met tumult voor het doel van FC Utrecht waren voor de gasten aanleiding om de wedstrijd van alle franje te ontdoen. De bal bleef zolang mogelijk in de ploeg. Als Excelsior’31 nog wat wilde, moest het meer risico gaan nemen. Eenmaal in balbezit, lukte het Zwiers om Ezafzafi in het luchtruim te bereiken. Zijn kopbal stuiterde via de bovenkant van de lat over. 
Excelsior’31 nam kort voor tijd nog een keer risico, door met veel manschappen mee te gaan bij een hoekschop. In de tegenaanval scoorde FC Utrecht nog een keer. Na een dieptepass van ?erný en breed leggen van Abass was het Simon Makienok die het laatste zetje gaf: 1-4. Voor de Deense spits was het na lang blessureleed een fijne opsteker. 

Excelsior’31 verlaat met opgeheven hoofd het TOTO KNVB Bekertoernooi. De trots bij de club overheerst. Excelsior’31 heeft zich voor het massaal toegestroomde publiek en de kijkers van FOX Sports van haar beste kant kunnen laten zien. De samenvatting, reacties en sfeerreportages zijn te zien op www.excelsior31tv.nl

Excelsior’31 – FC Utrecht: 1-4 (0-2)

Doelpuntenmakers:
9. Leon Guwara 0-1
41. Adam Maher 0-2 (pen)
71. Issah Abass 0-3
76. Hielke Penterman 1-3
90. Simon Makienok 1-4

Arbitrage

Scheidsrechter: Richard Martens
Assistent scheidsrechters: Freek van Deursen, Michael Osseweijer
Vierde official: Thom Winkel

Kaarten

-

Opstellingen

Excelsior’31: Melvin Koetsier, Stijn Beverdam, Ryan Snelders (82. Jamarro Diks), Niek Davina, Mirko Zwiers, Vincent Schmidt, Dérian Reinders (63. Michel Gerritsen Mulkes), Jasper Veltkamp (46. Stefan Maat), Boy Boeloerditi, Hielke Penterman, Hakim Ezafzafi

FC Utrecht: David Jensen, Sean Klaiber, Justin Hoogma, , Giovanni Troupee, Leon Guwara, Adam Maher, Joris van Overeem (61. Simon Makienok), Urby Emanuelson, Patrick Joosten, Sander van der Streek (46. Issah Abass), Vaclav Cerný