Sport & Vrije tijd

Facebookpagina zwembad De Koerbelt belangrijke richtlijn voor zwemmers

RIJSSEN - De deuren van zwembad De Koerbelt mochten vanaf 18 mei weer open. Maar niet zonder dat allerlei maatregelen genomen moesten worden.

Zoals de landelijke eisen uit de Richtlijn veilig zwemmen in coronatijd en het Protocol verantwoord zwemmen. Verder geldt het lokale Protocol veilig zwemmen zwembad De Koerbelt (zie de website: www.zwembadrijssen-holten.nl). Belangrijk is om deze richtlijnen vooraf aan het bezoek aan het zwembad goed door te lezen.

Het opstarten ging in fases. Er werd gestart met banen zwemmen (binnen en buiten) en sommige zwemlessen. De zwemlessen zijn inmiddels weer helemaal hervat.

Er kan een beperkt aantal zwemmers per keer zwemmen. Daarom werkt men met reserveringen. Door het werken met reserveringen en tijdsblokken proberen de medewerkers van het zwembad zoveel mogelijk inwoners de kans te geven om te komen zwemmen.
Om te reserveren dient men te bellen naar zwembad De Koerbelt, telefoon 0548 519 183. Reserveren kan dagelijks tijdens openingstijden. Men kan maximaal twee tijdsblokken per week reserveren, maximaal een week van tevoren reserveren en dan 45 minuten zwemmen.

“Het is raadzaam om vooral onze Facebookpagina in de gaten te houden. Daarop zetten we zelf steeds snel weer eventuele wijzigingen en nieuwtjes. We plannen niet te ver vooruit. De website beheren we niet zelf dus dat kan iets langer duren”, aldus coördinator Wilco Pinkert van zwembad De Koerbelt.

Hoe het voor de zwembaden per 1 juli zal zijn, kan hij nu nog niet vertellen. Voor het buitenbad betreft het recreatief zwemmen is het momenteel zodanig geregeld dat men de weersverwachtingen bekijkt en het zwembad dan op een bepaalde dag in een bepaald tijdsblok openstelt voor jeugd tot en met twaalf jaar (in het bezit van een zwemdiploma). Pinkert: “Deze doelgroep hoeft geen anderhalve meter afstand te houden. Maar de ouders van kinderen die nog niet alleen komen, mogen dan niet zwemmen.”

“We willen ook graag jongeren in de leeftijd van dertien tot en met achttien jaar ontmoeten. Dat zijn juist vaak degenen die het meest naar het zwembad komen. Maar voor hen geldt de maatregel van anderhalve meter wel en dat is toch lastiger. Wij als medewerkers van het zwembad willen niet de hele tijd politieagentje spelen. In Holten is deze doelgroep vorige week zaterdag al een keer geweest en daar ging het wel goed. Dus we hopen dit hier binnenkort ook te realiseren. Het mag niet door elkaar; of het is de jongste doelgroep of de jongeren die dan het zwembad bezoeken.”

Pinkert geeft aan dat het wel lastig uit te leggen is omdat deze doelgroep met de zwemsport, zoals waterpolo, niet die anderhalve meter in acht hoeft te houden. “Dat is ook niet te doen.”

Ook gezinnen kunnen reserveren voor een bepaald tijdsblok en dan wordt een maximaal aantal gezinnen toegelaten. “We willen graag meerdere doelgroepen bedienen maar het kan niet tegelijkertijd, dus vandaar die tijdsblokken.”

Op de vraag hoe de medewerkers de coronatijd beleven verzucht Pinkert: “Saai, juist die drukte geeft een gezellige reuring zoals vorig jaar met die extreem warme zomer. We hebben en krijgen helaas nu heel wat minder bezoekers. Het zwembad is schoner dan ooit, daar ligt het niet aan. Men mocht hier niet douchen maar dat is nu een beetje verruimd, snel afspoelen mag.”

De bezoekers dienen vooraf thuis al zwemkleding aan te doen en naar het toilet te zijn geweest. “Toiletbezoek mag alleen, indien hoog nodig.” Zowel medewerkers als bezoekers zullen er met elkaar het beste van moeten maken, in de hoop dat er gaandeweg steeds meer versoepelingen zullen optreden.