Sport & Vrije tijd

Grootse huldiging gouden duo Shanne Braspennincx en Jeffrey Hoogland

NIJVERDAL – Dat de gemeente Hellendoorn trots is op de goudenmedaillewinnaars Jeffrey Hoogland en Shanne Braspennincx bleek duidelijk uit de huldiging afgelopen vrijdagmiddag. Voor de twee olympische baanwielrenners werd (coronaproof) groots uitgepakt.

Begeleid door de jeugd van De Lochsprinters (Jeffreys oude club) begon een rijtoer in een open Amerikaanse slee vanaf het versierde huis van Jeffreys ouders Ans en Jos aan de Ericaweg. Veel belangstellenden waren uitgelopen voor de start van de tocht en De Lochsprinters scandeerden “Jeffrey, Jeffrey!”

De tocht ging door het Nijverdalse centrum naar het Openluchttheater waar de eigenlijke huldiging plaats had. Op grote schermen werden voor de vele belangstellenden beelden vertoond van de successen van de kleine Jeffrey tot de gouden ritten in Tokio. Ook de explosie van vreugde, hoe de familie, en speciaal Jeffreys moeder, die ritten beleefde. Midden tussen spetterende vuurwerkfonteinen verscheen het duo op het podium. Drie jonge leden van De Lochsprinters mochten hun held een vraag stellen. Isa, die het aanvankelijk wat spannend vond, vroeg waarom Jeffrey de BMX verruild had voor de baan. “Toch wat veiliger.” Jasper wilde weten of Jeffrey als kleine jongen al droomde van het hoogste podium. Die vraag werd volmondig met “Ja” beantwoord. July vroeg wat het beste advies was om te scoren. Hoogland: “Altijd goed je best doen.” En zijn vriendin: “Alles geven voor 100 procent!” 

Burgemeester Anneke Raven noemde het duo de koning en koningin van het baanwielrennen. “Want ridders (Ridder in de Orde van Oranje-Nassau) zijn jullie al.” Ze bood hen een cartoon aan van de Haarlese kunstenaar Leo Kemper. Heel toepasselijk, omdat het stel binnenkort in Haarle gaat wonen. In Ans Hoogland eerde ze alle ouders die zich onvermoeid inzetten voor hun sportende kinderen. Vervolgens sprak een trotse sportwethouder Henk Nijhof het paar toe. Hij ging in op de technische details van het wielrennen en vertelde dat De Lochsprinters een nieuwe baan krijgen. Misschien een impuls voor nieuwe kampioenen. Hoogland vertelde dat hij trots is op z'n oude club en veel aan De Lochsprinters te danken heeft. Hij vindt dat huldigen nooit went. Ook informeerde de wethouder naar de plannen van het koppel voor Parijs. Jeffrey vertelde dat ze zeker in 2024 in Parijs weer voor goud zullen gaan. Oud-wielrenner Herman Ponsteen (zilver op de achtervolging in '76) kwam even in beeld. Met een uitbundig 'We are the Champions' gezongen door het publiek en de Nijverdalse zangers Annet Nikamp eindigde het officiële programma van de huldiging. Overladen met bloemen en cadeaus konden de kampioenen na de fotosessie en het uitdelen van handtekeningen aan de leden van De Lochsprinters huiswaarts keren.