Sport & Vrije tijd

Hessel Rozendom en Herman van den Belt: “Je weet niet wat je meemaakt”

Het Noordermannenkoor bestaat 55 jaar

Fotograaf: Annete Bolier

RIJSSEN – Het Noordermannenkoor, uitgaande van de Gereformeerde Gemeente te Rijssen, bestond afgelopen donderdag, 26 november, maar liefst 55 jaar. Het repertoire bestaat voornamelijk uit het zingen van Psalmen en Gezangen aangevuld met Vaderlandse liederen. Herman van den Belt is al 41 jaar lid van het koor, terwijl Hessel Rozendom al 29 jaar koorlid is. Mede met het overige bestuur en leden is men dankbaar met het behaalde jubileum. Volgens hen is het te danken aan de betrokkenheid van de groep.

“Ik denk dat het 55-jarig jubileum de meeste koren niet is gegund”, steekt voorzitter Herman van wal. PR-functionaris Hessel vult Herman aan. “Ik denk dat het met name te danken is aan de onderlinge verbondenheid die er nog steeds is.” Het Rijssense Noordermannenkoor oefent nog steeds elke maandag en daar is de saamhorigheid goed te voelen. “Toen we nog mochten zingen merkte je dat de onderlinge verbondenheid heel erg groot is.”

‘Een fantastisch kerkkoor’
Waar Herman en Hessel respectievelijk 41 jaar en 29 jaar verbonden zijn aan het Noordermannenkoor, zijn er drie leden die al sinds de oprichting betrokken zijn. “Het is een fantastisch koor Dat merk je ook aan de leden, ze zeggen namelijk heel erg vaak: ‘Wat missen we onze vereniging. We missen het zingen, maar we missen ook het onderlinge contact en het gezellige samenzijn.”

Geen vergrijzing
Waar veel andere koren kampen met een vergrijzing, is dat bij het Noordermannenkoor allesbehalve het geval. Zij hebben 126 leden van variërende leeftijden van 18 jaar tot en met ruim 80 jaar. “We hebben pas nog eens een nieuw koorlid mogen begroeten, van pas 18 jaar. We hebben gemiddeld een jong gemeenschap”, zegt Herman, die wordt aangevuld door Hessel. “Het is in een heel mooie variatie. Er zitten niet een paar jongeren bij, maar we hebben heel veel leden van 40 á 50 jaar oud en dat is relatief jong voor een koor.”

Hoogtepunten
Het koor heeft vele concerten uitgevoerd door het hele land, zo levert het Noordermannenkoor al dertig jaar 30 jaar lang een bijdrage aan de kerstzang ten behoeve van de evangelisatiepost in de Jacobijnerkerk in Leeuwarden. “We begonnen zo’n 30 jaar geleden met 150 man en nu puilt de kerk uit. Van heinde en verre komen de mensen naar Leeuwarden. Heel erg zeldzaam.”

Ook de kerstuitvoeringen in Rijssen zijn echt drukbezocht en blijven stuk voor stuk hoogtepunten voor het koor. “Het meeste publiek komt toch nog altijd tijdens de kerstuitvoeringen in Rijssen. Dan komen er echt wel 2.000 bezoekers, dat is eigenlijk al sinds de oprichting. We hebben echt een heel erg trouwe achterban.”

Dirigent Edwin Velvis
Sinds 2013 staat het koor onder de bekwame leiding van zangpedagoog Edwin Velvis, woonachtig in het Groningse Stedum. Herman is dolgelukkig met de ‘uitstekende dirigent’. “Hij is heel vakbekwaam. Hij komt elke week vanuit de kop van Nederland naar Rijssen toe, maar liefst 1,5 uur heen en 1,5 uur terug. Hij is zó enthousiast!”

Zingen voor goede doelen
Het Noordermannenkoor komt niet alleen in Rijssen en Leeuwarden, maar gaat het hele land door om te zingen. Ook zingen zij vaak voor goede doelen, zoals bijvoorbeeld voor gehandicapten. “Ieder jaar zingen wij voor gehandicapten. Dan zit de kerk gevuld met honderd mensen en dan zingen de gehandicapten met ons mee, dat is misschien wel het grootste hoogtepunt. De emoties die dan loskomen, is heel moeilijk op papier te zetten. Als je die glunderende gezichten ziet, dat is geweldig. We hebben dan ook altijd één van de gehandicapten die gast-dirigent is. Dan ben je echt diep onder de indruk. Je weet niet wat je meemaakt”, besluit het tweetal.

Nieuwe leden welkom
“We zijn een kerkkoor: dat wil niet zeggen, dat alleen leden van onze kerk lid mogen worden: van alle geledingen van de reformatorische hoek is men lid van ons koor. Van heinde en verre komen ze iedere maandag naar Rijssen, vanuit Enschede en Hoogeveen… Met ons uiteindelijk primaire doel om God de eer te geven.”