Sport & Vrije tijd

IJspret op de IJsbaan Rijssen: “Iedereen is razend enthousiast!”

RIJSSEN – De afgelopen dagen kon er voor het eerst sinds jaren weer geschaatst worden op de IJsbaan Rijssen. Voorzitter Mark van den Dijk is blij dat er weer geschaatst kon worden op de ijsbaan en is de vele vrijwilligers dan ook dankbaar.

“Het is natuurlijk prachtig als je naar buiten kijkt. Dit is het ideale schaatsweer”, steekt Mark zaterdagochtend van wal. Na de vele sneeuwval vorige week zondag was er wel even twijfel bij de voorzitter van de Schaats- en skeelervereniging Rijssen. “We vonden het natuurlijk heel mooi dat het zoveel sneeuwde, maar je schaatshart begint dan wel wat harder te kloppen.. Op zo’n moment twijfel je wel of het schaatsen wel door kan gaan.”

Uitstel
Door de sneeuwval moest het schaatsen even worden uitgesteld, maar afgelopen donderdag konden ze alsnog open. “Vorige week maandag en dinsdag hebben we heel veel sneeuw moeten ruimen en woensdag hebben we even een dag extra genomen om het ijs zo goed mogelijk te maken. Maar sinds we donderdag open zijn, is iedereen razend enthousiast.”

Als een kind zo blij
Mark merkt dat iedereen heel erg blij en enthousiast is. “Het is prachtig met de sneeuw en de zon die schijnt. Je merkt dat mensen het echt als een uitlaatklep zien in deze tijd. Ze kunnen nu eindelijk even een uitje maken”, zegt Mark, die denkt dat er in 2012 voor het laatst echt zo geschaatst kon worden als nu. “In 2018 konden we nog één dag schaatsen, maar een week schaatsen zoals nu dat was voor het laatst in 2012 denk ik.”

Snel geopend
In samenwerking met de vele vrijwilligers kon de baan snel open. “We hebben eerst veel sneeuw moeten ruimen en daarna hebben we de baan gaan besproeien zodat er een dun laagje water op de baan ligt. Dat laagje vriest heel snel aan, dus dan kan de baan snel open”, zegt Mark, die het dit jaar wel anders moest aanpakken dan in eerdere jaren. “Wij moeten ons natuurlijk ook aan de avondklok houden, maar gelukkig was het ook overdag koud genoeg.”

Vrijwilligers dankbaar
Mark beseft dat de ijsbaan in Rijssen zonder vrijwilligers niet open had gekund. “De ijsbaan staat en valt met de vrijwilligers natuurlijk. Als die mensen er niet zijn, houdt het feest natuurlijk op. Het is geweldig mooi om te zien. Als er vorst lijkt aan te komen, gaat iedereen al in de startblokken staan. Het is gewoon supergaaf om al die mensen te zien. We waren nog wel een beetje pessimistisch of het allemaal we door kon gaan, maar als je dan open kan, dan is dat gewoon een super succes. Prachtig dat al die mensen ons willen helpen”, aldus Mark, die het aantal vrijwilligers op 30 á 40 schat.

Coronaproof
Mensen mogen niet te veel bij elkaar komen, maar volgens Mark houden de mensen zich goed aan de coronamaatregelen op de ijsbaan. “Het valt ons heel erg mee. We waren bang dat we als politieagenten de maatregelen moeten handhaven, maar dat is helemaal niet het geval. We hebben tijdsblokken van twee uur, met het laatste half uur om van het ijs af te gaan. We roepen het wel telkens om, maar mensen gaan eigenlijk vanzelf van de baan na anderhalf uur. Dat is heel mooi om te zien. We hebben geen enkele keer hoeven optreden”, besluit Mark, die de baan maandag moest sluiten vanwege de invallende dooi en de regen.

Meer foto's van de ijspret in Rijssen zijn te vinden op: www.fotorijssen.nl