Sport & Vrije tijd

Judovereniging Riessen Oonderoet bestaat 45 jaar

RIJSSEN - Ter gelegenheid van het 45 -jarig bestaan houdt Judovereniging Riessen Oonderoet een inloopochtend voor iedereen die nieuwsgierig is en zelf eens een judoles wil volgen.

De inloopochtend wordt gehouden op zaterdag 2 november in de Gymzaal Welleweg en staat volledig in het teken van het 45-jarig bestaan van de vereniging. Bij de judovereniging kunnen jeugdigen vanaf 5 jaar terecht, maar ook volwassenen. “Judo is voor iedereen, voor jong en oud. Met de van origine Japanse technieken train je meer dan lichaam en geest. Vanuit de opvoedkundige basis leer je omgaan met normen en waarden, respect, zelfbeheersing en samenwerken. Het bijzondere is dat judo zich aanpast op een ieders mogelijkheden”, zegt trainer Gerrit Middelkamp. Daarnaast leren de kinderen tijdens de judoles ook hoe ze op een juiste manier kunnen vallen. Het plezier van het kind staat altijd voorop.
Judovereniging Riessen Oonderoet bestaat al sinds 14 oktober 1974. In de loop der jaren zijn er heel wat judoka’s getraind in Rijssen. Op maandagmiddag/avond wordt er altijd getraind in de gymzaal aan de Welleweg (hoek Graaf Adolfstraat). Binnen de vereniging worden jaarlijks clubkampioenschappen gehouden. Tevens zijn er wedstrijden in de regio waaraan men kan deelnemen. “Binnen de judosport hebben we regels. De meest belangrijke is: ‘alleen zonder pijn is het fijn’. Alles wat pijn kan doen is verboden.” Mede dankzij de goede prestaties van Anton Geesink en Wim Ruska is judo een populaire sport geworden. “Hoe meer je vooruitgaat bij judo, hoe donkerder gekleurd je band wordt. Dat gebeurt natuurlijk niet zomaar, je moet daarvoor trainen en examens afleggen.”
Voor je aan een wedstrijd begint, wordt afgesproken wie van de twee judoka’s de witte of rode wedstrijdband over zijn judoband moet dragen. Bij (inter)nationale wedstrijden wordt afgesproken wie van de twee een blauw pak moet dragen. Zo kunnen de scheidsrechters en het publiek nog beter zien wie er een punt scoort. Omdat een scorebord een witte en een rode (of blauwe) kant heeft, is het eenvoudig te zien welke judoka er punten heeft behaald in een wedstrijd.” De judosport kent strikte en gedisciplineerde regels waaraan de sporters zich moeten houden. Onder andere: niet in het gezicht verplicht, geen hoofd wordt geroofd, beter aaien dan klemmen of verdraaien, judo alleen op de mat en niet op straat. Middelkamp: “Judo is respect. Men speel met elkaar en niet tegen elkaar. Je leert samen ontdekken hoe je iemand het best uit zijn evenwicht kunt brengen. Je leert samen hoe je zelf het best in evenwicht kunt blijven of wat je moet doen als je (bijna) valt (= valbreken). Je leert dat het leuk is met iedereen te oefenen: lang, klein, dik of dun. Je leert respect voor elkaar te tonen.”
Voor meer informatie www.judorijssen.nl