Sport & Vrije tijd

Door Jenny ter Maat

Klussen in en rond nieuwe clubgebouw van Sv Rijssen? Doe mee aan NLdoet!

Harry Mulder, Johan Pots en Harm en Anja Hoevink, met op de achtergrond het nieuwe clubgebouw.

RIJSSEN – Duizenden vrijwilligers gaan het komend weekend aan de slag in het kader van NLdoet. Ook Sv Rijssen hoopt zaterdag 29 mei een groot aantal vrijwilligers te kunnen verwelkomen.

Johan Pots coördineert de gang van zaken rond NLdoet. Via Pots, docent van Reggesteyn, werden tijdens eerdere edities van NLdoet leerlingen van deze scholengemeenschap ingeschakeld. Maar zowel vorig jaar als dit jaar kon dit vanwege corona niet doorgaan. Vandaar een extra oproep voor extra man- en vrouwkracht om zaterdag te komen klussen in en rond het nieuwe clubgebouw. “We beginnen om ’s morgens om acht uur, en hopen rond twaalf uur klaar te zijn”, vertelt Pots.

Belangstellenden kunnen zich aanmelden via de website van NLdoet. “We hebben voor NLdoet gemeld dat het een klus voor zeven personen was. Maar we kunnen veel meer vrijwilligers gebruiken die dag”, vertelt Harry Mulder. “Hoe meer, hoe beter. Er is werk genoeg.” Aanmelden kan ook via Harry Mulder, telefoon 06 1044 9743 of e-mail: hhjm1963@gmail.com.
“Het leuke is dat de beide voetbalclubs die nu Sv Rijssen vormen, daarvoor zelf ook al deelnamen aan NLdoet. Die traditie wordt nu voortgezet door Sv Rijssen”, aldus Mulder.

Klussen op zaterdag
Wat er deze zaterdag gebeuren moeten, kunnen Harm en Anja Hoevink perfect uitleggen. Zij coördineren alle kluswerkzaamheden op de nieuwe locatie. “Een groep vrijwilligers is al vanaf januari hier aan het werk”, vertellen ze. In die maanden werden ook heel wat grotere klussen uitgevoerd. De ruwbouw van het prachtige nieuwe clubcomplex werd door de aannemer uitgevoerd, en dat betekende dat er nog heel wat werkzaamheden door clubleden zelf moesten gebeuren. “Hoe dat dan gaat? Bijvoorbeeld één van onze clubleden is tegelzetter. Die gaat de tegels zetten. Vrijwilligers zorgen ervoor dat hij zo aan de slag kan, dat de tegels er staan, dat er geupperd wordt.”

De laatste maanden zijn er zaterdags tussen de vijftien en twintig leden die op het terrein tussen Elsmaten en Opbroekweg de handen uit de mouwen steken. De voetbalmeiden wasten de cementsluiers van de tegels, ouders lapten de ramen van de nieuwe kantine, er werd gesnoeid, reclameborden werden schoongemaakt, omheining werd weggehaald van RV Rijssen en alles wat daarvan op de nieuwe locatie gebruikt kon worden, wordt weer gebruikt. “Zowel bouwer Ter Steege als de gemeente verlenen alle medewerking. De Rijssense ondernemers helpen ons ook voort. Is er een probleempje rond de bouw, dan wordt dat opgelost. Men heeft echt oog voor deze nieuwe vereniging”, vertelt Mulder.

De klussers die zich zaterdagmorgen 29 mei melden op de Elsmaten worden aan het werk gezet op en rond het nieuwe clubgebouw. Onder andere moeten terrastegels geboend, vloerbeschermingsfolie moet eruit, er moet gestofzuigd en schoongemaakt. Wie helpt klussen kan meteen ook een kijkje nemen in dit gebouw, met het grote terras op de eerste verdieping met uitzicht over het Opbroek, de kantine waar over twee weken de nieuwe bar geplaatst wordt, de kleedkamers, de douches, de vergaderruimtes, de lift…
Hoevink: “Dit moet straks allemaal onderhouden worden. Daarvoor willen we structureel een klusdagdeel invoeren. En daarnaast een vaste ploeg klussers op vrijdag, die het voetbalweekend voorbereiden. We hopen daarvoor genoeg leden te kunnen motiveren.”

Bloed, zweet, tranen en geld
Sv Rijssen telt momenteel zo’n 360 leden. “Nu de voltooiing nadert, neemt de interesse toe. We krijgen veel positieve reacties. Wekelijks melden zich nieuwe leden, zowel jeugd als senioren. Voor onze vereniging was dit een megaproject. Het heeft bloed, zweet, tranen en geld gekost, maar nu staat er ook iets moois; hier kan de club de toekomst mee in.”