Sport & Vrije tijd

Door Jenny ter Maat

Klussende zangers Shantykoor Riessen knappen eigen onderkomen op Elsmaten op

Vrijdagmorgen werd er nog druk geklust door leden van het Shantykoor Riessen. Foto: Jenny ter Maat

RIJSSEN – Het gebouw aan de Elsmaten ziet er van buiten piekfijn uit. Fris geschilderd in de logokleuren van Shantykoor Riessen. De laatste schroeven voor het frame, waarin deze vrijdagmorgen nog een groot spandoek wordt gehangen, worden in de muur gedraaid.

Ook binnen wordt gewerkt. Lampen worden opgehangen en de schilderskwast wordt met verve gehanteerd. Het voormalig clubgebouw van RKSV, later van SV Rijssen, en sinds afgelopen week van Shantykoor Riessen. “De akte is gepasseerd, de handtekeningen zijn gezet”, vertelt voorzitter Dick Bouwhuis. Om er met gepaste trots op te laten volgen: “Ik denk niet dat er veel shantykoren in Nederland zijn die een eigen clubgebouw hebben.”

Shantykoor Riessen bestaat inmiddels acht jaar. Gerepeteerd werd voorheen in speeltuingebouw Irene aan de Vennekesgaarden. Vorig jaar rond Kerst bereikte het bestuur een aanbod voor de koop van het clubgebouw van RKSV, aan de Elsmaten. Het koorbestuur had er wel oren naar, maar op het gebouw zat de bestemming ‘sport’. Die bestemming moest gewijzigd worden. Toen dat, in goed overleg met de gemeente, geregeld kon worden, kon de koop doorgaan.

Een koor van ruim veertig leden, dat een eigen pand koopt: hoe gaat dat? “Het werd ons voor een schappelijke prijs aangeboden”, vertelt Bouwhuis. Het koor had in de afgelopen acht jaar ook iets aan eigen vermogen opgebouwd. “Na afloop van de repetitie drinken de leden samen iets, en de netto-opbrengst daarvan gaat naar de clubkas”, vult secretaris Piet Klein Rouweler aan. En dan zijn nog sponsoren, die bijdragen.

Hoewel de akte afgelopen week pas passeerde, konden de zangers halverwege dit jaar al aan de slag in en rond het gebouw. “In goed overleg met SV Rijssen”, benadrukken de bestuursleden.
Binnenwanden werden weggebroken. De zaal, deels oefenruimte en deels kantine, telt nu 140 vierkante meters, en is twee keer zo groot als in het gebouw van speeltuin Irene. “Het mooie is dat we hier niets op hoeven te ruimen na een repetitie. We kunnen alles laten staan.”
Het gebouw heeft een complete metamorfose ondergaan: fris en licht, van binnen én van buiten. Want ook ’s avonds is het gebouw verlicht.

Beslissen en doorpakken
Beslissen en doorpakken is bestuur en leden eigen. Het koor mag trots zijn op het resultaat, bereikt door de inzet van alle vrijwilligers. Bouwhuis: “Moet je zien wat voor een bouwploeg hier gewerkt heeft, en nog werkt. Fantastisch.”
Klein Rouweler, met humor, wijzend op het nieuwe clubgebouw van SV Rijssen: “We moesten er natuurlijk wel iets moois van maken, moet je eens kijken wat hierachter staat!”

Het gebouw is af, in de zaal staan de standaards voor de bladmuziek klaar. Maar gezongen wordt er voorlopig niet. Het bestuur volgt daarin een duidelijke lijn. Klein Rouweler: “De laatste weken hadden we officieel mogen repeteren, maar we hebben besloten om dat niet te doen; we nemen geen risico.”

Als, hopelijk binnen afzienbare tijd, de besmettingscijfers dalen, de coronamaatregelen versoepeld worden, dan is het koor helemaal klaar om te repeteren in het eigen pand.
Geoefend wordt er één avond per week. De Tukkerladies repeteren wekelijks eveneens een avond aan de Elsmaten.
Dat betekent dat het pand overdag leeg staat, en ook een aantal avonden niet gebruikt wordt. De club wil wel verhuren en het bestuur zoekt momenteel uit wat er mag wat eventuele verhuur betreft. “We zijn ook nog bezig met een horecavergunning”, geven de bestuursleden aan.
Verenigingen of instanties die interesse hebben om een dag of een dagdeel te huren, kunnen alvast contact opnemen via e-mail: info@shantykoorriessen.nl

Nieuwe leden en muzikanten welkom
Het koor had al een aantal nieuwe nummers gerepeteerd, maar heeft die nog niet ten gehore kunnen brengen. “We treden gewoonlijk op in zorginstellingen, dat doen we gratis. Daarnaast ook op aanvraag van bedrijven, bij openingen en jubilea bijvoorbeeld. Daar vragen we een kleine vergoeding voor.”
In het repertoire staan niet alleen zeemansliederen. “We zijn een Shantykoor Plus: we zingen oud-Hollandse liederen, maar ook Engelse songs en Duitse liedjes. We passen het repertoire aan bij de plek waar we optreden. Zo hebben we ook op een uitvaart gezongen, passende liederen.”

Nieuwe leden zijn welkom bij het koor, muzikanten ook. “Er is momenteel ruimte voor zo’n tien, twintig nieuwe zangers. We repeteren in een mooi eigen gebouw, fantastisch gewoon. Ons motto is ‘Vie doot het vuur de wille’ en dat hopen we nog jaren zo te doen.”

www.shantykoorriessen.nl 

Reacties

Goedenavond,Graag zou ik willen weten of jullie voor ons een zaterdag in aug/Sept een dag willen verhuren .Wij wonen in de buurt(Enterstraat)tevens willen zoeken we ook in Februari elk jaar een locatie voor nieuwjaarsborrel.Graag wacht ik op u andwoord.Groetjes; Jolanda Borghuis Enterstraat 206 Rijssen