Sport & Vrije tijd

Verslag van Martin Klaassen

Knappe comeback Excelsior'31 goed voor punt tegen FC Lisse (2-2)

RIJSSEN - In het duel tussen de ploegen in vorm kan (de na dit seizoen afscheidnemende) Excelsior’31-trainer Peter Wesselink geen beroep doen op Niek Davina. Hij zit na zijn rode kaart tegen ONS Sneek een schorsing van 1 wedstrijd uit. Hij werd centraal achterin vervangen door Ryan Snelders. Hielke Penterman begon op de bank wegens een blessure. Het middenveld werd door zijn afwezigheid versterkt met Michel Gerritsen Mulkes.

Het eerste gevaarlijke moment kwam uit een snel omschakelmoment voort. Lisse-middenvelder Noordhoff gaf een listig steekpassje op Koylu. De linksbuiten stond schuin voor Excelsior’31-doelman Melvin Koetsier en schoot de bal in het zijnet. Hierna was Excelsior’31 veelvuldig in de aanval. In de 14e minuut wist Jasper Veltkamp op aangeven van Stijn Beverdam het strafschopgebied binnen te komen. Zijn voorzet zorgde voor gevaar, maar meer ook niet. 
Vincent Schmidt was in de 16e minuut aan zet. Net buiten het strafschopgebied nam hij een vrije trap voor zijn rekening. Oud Go Ahead-Eagles-doelman Erik Cummins tikte de bal uit de linker onderhoek. De dadendrang van Excelsior’31 leverde geregeld gevaar op. De beslissende pass of de die ene spelers op de goede plek: daar kwam het steeds niet van. In de 34e minuut kreeg Excelsior’31 een tegentreffer om de oren. FC Lisse zocht op links de diepte. Koylu trok met de bal aan de voet naar binnen en speelde Jeffrey Klijbroek aan. De middenvelder die bekend staat om zijn afstandsschot (en een verdienstelijk strandvoetballer is) kreeg de ruimte om zijn specialisme uit te voeren. Met veel snelheid ging de bal langs Koetsier: 0-1. De vlag had er een minuut later alweer anders bij kunnen hangen. Het lukte Hakim Ezafzafi om uit een voorzet vanaf links voor zijn tegenstander te komen en tegendraads in te koppen. Een knappe reflex van Cummins voorkwam de gelijkmaker. Een tweede doelpunt van Lisse had in de 37e minuut ook kunnen vallen. Tom Duindam mocht op het randje/over het randje van buitenspel verder. De lange spits schoot de bal wild naast het Excelsior’31-doel. Een langs de kruising scherend slot van Excelsior’31-strateeg Dérian Reinders was het laatste wapenfeit van de eerste helft.

Via de vliegensvlugge en handige Jasper Veltkamp vloog Excelsior’31 uit de startblokken. Zijn schotpoging van buiten het strafschopgebied ging rakelings voorlangs. Dat Excelsior’31 in doelgerichtheid stappen heeft gezet, liet Jamarro Diks zien. Als je probeert, is er altijd een kans dat het goed uitpakt. Van eigen helft wist de onvoorspelbare buitenspeler met een strakke boogbal de te ver voor zijn doel staande Cummins op een haar na te verrassen. Excelsior’31 werd na de sterke openingsfase van de tweede helft slordiger. FC Lisse werd na een onzorgvuldigheid van de thuisclub snel gevaarlijk. In de 65e minuut gaf Noordhof de bal in de cirkel buiten het strafschopgebied af op Ait Afkir. Deze krulde de afdraaiende bal in de linker bovenhoek: 0-2. Excelsior’31 kwam twee minuten later goed weg, toen Ait Afkir ook zijn derde had kunnen maken. 

Waar de meeste toeschouwers geen stuiver voor de kansen van Excelsior’31 meer gaven, was het geloof op het veld nog niet weg. Na een pass van Ezafzafi op Veltkamp, kwam het voetbalvernuft van de jongeling boven. Veltkamp ging voorbij Cummins en hield de rust en het overzicht. Vincent Schmidt bood zich aan en kon vlak voor de lijn de bal het laatste zetje geven: 1-2.
Het was in de 71e minuut tijd voor de rentree van Penterman. Prompt nadat hij in was gevallen had hij na zijn eerste balcontact een doelpunt gemaakt. Doelman Cummins taxeerde de hoekschop van Zwiers verkeerd, dook er onderdoor en Penterman stond (alweer) op de goede plek: 2-2!

Een laatste kwartier vol spektakel volgde. Een hoofdrol was voor Melvin Koetsier. In de 78e minuut zat hij er uitstekend bij toen Mooibroek zijn tweede wilde aantekenen. In de 80e minuut behoedde hij met een glansparade zijn team voor een nederlaag. Invaller Siali kreeg de bal van mede-invaller Zwetsloot op een presenteerblaadje, maar zag zijn kans om matchwinner te worden in rook opgaan. Van een handdruk voor een puntendeling was ook in het slot geen sprake. Hielke Penterman dacht heel even de winnende te maken, tot hij teruggefloten werd vanwege buitenspel. Ook was er nog een moment consternatie over een mogelijke handsbal van een Lisse-speler in het eigen strafschopgebied. Scheidsrechter Veekamp wilde van niets weten. Het behaalde punt was na het laatste fluitsignaal een mooie beloning voor een knappe comeback.

Excelsior’31 speelt in het kalenderjaar 2019 nog één competitiewedstrijd. Zaterdag 14 december gaan de Rijssenaren op bezoek bij de amateurs van Ajax. Het duel op De Toekomst begint om 14.30 uur.