Sport & Vrije tijd

Manenschijn: ‘Oosterhoffruiters kreeg er in coronatijd leden bij’

RIJSSEN - Herman Manenschijn, voorzitter van De Oosterhoffruiters, hoopt dat er in maart van dit jaar toch nog een wedstrijd gehouden kan worden in de manege aan de Brekeldlaan.

In maart staat de Hotra Indoor op de agenda, een springconcours voor paarden. Het ligt aan de dan geldende coronamaatregelen of het evenement door kan gaan. In de bak rijdt je dan één ruiter, maar je hebt ook te maken met publiek. Als iedereen zich aan de regels houdt, gaat dat prima.”

De Mölke Rijssense Dressuurdagen en de Rijssense Paardendagen in september vorig jaar, waren de laatst gehouden wedstrijden. Volle bak, er was zelfs een inschrijfstop. “Je kunt nu niet zeggen wanneer we alles weer op kunnen starten en wanneer de eerste wedstrijd gehouden kan worden.”
“Alles staat nu op een laag pitje, ook bij de wedstrijdruiters. Je blijft wel trainen, maar je traint niet meer voor een wedstrijd.”
Voor de wedstrijdruiters en –amazones vervelend, maar voor de club ook. “De inkomsten van de wedstrijden vallen ook weg. Als dat te lang duurt gaat het een probleem worden. Maar dat geldt voor meer clubs, dit is voor iedereen vervelend.”

Contact houden
Hoewel de kantine dicht zit en er niet gezamenlijk getraind kan worden, blijft er onderling contact. “De groepen hebben allemaal een eigen groepsapp en we houden onze leden op de hoogte via de mail en via onze website”, vertelt Manenschijn. “De trainingen gaan buiten door, met twee personen tegelijk.”
Hij is content met de medewerking van de gemeente. “Met de gemeente loopt het op rolletjes. We worden goed op de hoogte gehouden van de coronamaatregelen en de veranderingen. De uitwisseling van informatie gaat prima.”
De vereniging kreeg de afgelopen vrijstelling van de gemeente en mocht onder strikte voorwaarden de trainingen binnen geven. “De vorst van afgelopen week zorgde ervoor dat de grond in de buitenbak hard was. Daar kunnen de paarden niet op lopen.”

Bak reserveren
Bij De Oosterhoffruiters haken geen leden af. Manenschijn: “Wij kregen er juist leden bij. Dat komt ook doordat de leden, middels een sleutelkaart, onder strikte voorwaarden gebruik kunnen maken van de binnenbak. De bak kan op zes dagen in de week gereserveerd worden; leden kunnen daar via de website op inschrijven en daar wordt goed gebruik van gemaakt. Het is niet ideaal, maar de binnenbak kan gebruikt worden en het loopt prima.” In de binnenbak mogen twee ruiters tegelijk vrij rijden.

Klusploeg
Ook in coronatijd wordt er geklust door de 65-plussers. “Klussen op anderhalve meter. De klusgroep gaat nog bezig met de bakrand, die wordt binnenkort vernieuwd. De accommodatie ziet er keurig uit. Het wachten is op groen licht, en dan kan het los gaan. Maar er zijn er meer die daar op wachten.”