Sport & Vrije tijd

Door Jenny ter Maat

Nieuw hekwerk rond mooie en groene accommodatie van Riessense Boulers

RIJSSEN – Rondom de jeu de boulesbanen van de ‘Riessense Boulers’ werd hard gewerkt. Vrijwilligers waren vrijdagmiddag bezig om bosschages te verwijderen en een geul te graven. In opdracht van de gemeente wordt deze week op de vrijgemaakte plek een spiksplinternieuw hek geplaatst.

Vereniging Riessense Boulers is gehuisvest op het veldje, begrensd door Markeloseweg, bosrand en Dennenlaan. De prachtige accommodatie bestaat uit een goed onderhouden clubhuis en een jeu de boulesbak van dertig meter breed, vijftien meter lang. Goed voor tien speelbanen.  Langs de banen staat een aantal gele zitbankjes onder schaduwrijke bomen.

De vereniging had ook een aantal ijzeren bankjes buiten staan. “Als wij er niet waren, maakte de jeugd hier gebruik van. Dat is prima, zolang ze alles maar netjes achterlaat. Maar we vonden rommel, en op een gegeven moment merkten we dat de banken versleept werden tot onder de overkapping van de speeltuin hiernaast. Dat is niet de bedoeling, vandaar dat deze banken nu achter slot en grendel staan”, vertellen voorzitter Wim Tiehuis, tevens secretaris, en penningmeester Gerrit Zandvoort. Zittend op het ruime terras voor het clubgebouw vertellen ze over ‘hun’ club.

Van bushokje naar clubgebouw
De vereniging werd in 1997 opgericht. Waren er in het begin alleen bushokjes om onder te schuilen, na tien jaar werd de hand gelegd op een aantal oude, afgedankte units van een voetbalclub uit Enschede. Die werden naar Rijssen getransporteerd en daar gaandeweg opgeknapt. Er staat nu een mooi clubgebouw, met ervoor een groot terras. “Wat hier staat is door clubleden zelf opgebouwd, stukje bij beetje, en door de leden zelf betaald. Zonder subsidies of bijdragen. Als er weer iets in kas was, werd er het nodige aangeschaft of onderhoud gepleegd”, vertelt de penningmeester. “De club heeft ook geen beroep gedaan op coronahulpfondsen. We zijn een financieel gezonde club, we letten op de centjes.”

Tiehuis levert daar nog een voorbeeld van. “De elektrische terrasoverkapping, zes bij acht meter, komt uit Brabant. Tweedehands, opgehaald met een aanhanger en door de leden zelf geplaatst.”
Zo werd de heg rond het terrein, die vrijdagmiddag uitgegraven werd, uit heel Rijssen gehaald, afkomstig van inwoners die hun heg wilden vervangen voor een andere afrastering. De club kon de hegdelen goed gebruiken.

Alleen vielen er tijdens de laatste droge zomers droge gaten in de heg. Besloten werd dan nu toch maar bij de gemeente een vergunning aan te vragen voor het plaatsen van een hek. Daar kwam men tot de constatering dat het hek dan op gemeentegrond geplaatst moest worden, waarop de gemeente besloot om zelf voor dat hekwerk te zorgen. Het nieuwe hek wordt deze week geplaatst door een aannemer in opdracht van de gemeente. “Super!”, vinden de bestuursleden.

Clubactiviteiten weer gestart
De laatste weken zijn de clubactiviteiten langzaam weer opgestart. Toernooien worden dit jaar niet meer gehouden. Wel is er weer contact met de leden van de Almelose boulesvereniging. “Zij hebben een overdekte accommodatie waar wij in de winterperiode terecht kunnen, en in de zomer zitten de Almeloërs hier aan de rand van het bos. Een overeenkomst die beide partijen goed bevalt.”

Een sociaal gebeuren
De boulesvereniging telt ruim vijftig leden, zowel mannen als vrouwen, van twintigers tot 90-plussers. “De meeste leden hebben de pensioengerechtigde leeftijd bereikt. We zien er graag jongere leden bij”, aldus de bestuursleden.
“Echtparen maar ook alleenstaande ouderen zijn lid, mannen en vrouwen. Niet alleen om het spel, ook om de gezelligheid. Het is hier een heel sociaal gebeuren. Het spel is niet moeilijk, iedereen kan het. En om het lidmaatschapsgeld hoeft men het niet te laten: vijftig euro per jaar, en daarvoor kun je als lid twee keer per week op de baan terecht.”

Iedereen is welkom om een balletje mee te gooien, op dinsdagavond en zaterdagmiddag.
Voor meer informatie: www.riessense-boulers.nl