Sport & Vrije tijd

‘Pop up’ naaiatelier in Parkgebouw

RIJSSEN – Op het terras van het Parkgebouw zitten gasten. In de grote zaal oefenen leerlingen voor een musical. De activiteiten in het Parkgebouw zijn weer opgestart, met het ‘nieuwe normaal’ als uitgangspunt: een van al het meubilair ontdane foyer, een grote zaal waar om het merendeel van de stoelen een grijze vuilniszak gespannen is en in het restaurant een ‘pop up’ naaiatelier.

Directeur Jolanda Agteresch en pr-medewerker Tanja Zwiers zijn blij dat ze weer aan de slag kunnen. “Tijdens de lockdown zijn er allerlei klussen gedaan. We hebben de kussens van de ‘oude dame’ flink opgeschud”, lacht Agteresch. Maar het contact met de gasten werd gemist. “We kregen mailtjes en kaarten van mensen die ons een hart onder de riem staken. Dat waarderen we echt. Maar we zijn blij dat we weer open kunnen. We hebben veel zin in reuring in dit gebouw!”

Open in coronatijd betekent veel ‘geapekooi’, zoals de dames het gekscherend noemen. “Er moet veel geregeld en veel afgezet worden. We willen onze gasten zoveel mogelijk veiligheid kunnen bieden.” Dat betekent onder andere dat van de 420 stoelen in de zaal er maximaal honderd gebruikt kunnen worden. “En dan rekenen we dat er twee mensen komen die tot één huishouden behoren. Gaat het om een zakelijke bijeenkomst, dan kunnen er zestig mensen in de Herman Wesselszaal.”

In de theaterzaal zijn de stoelen die niet gebruikt mogen worden voorzien van een grijze vuilniszak. “Het staat niet mooi en het kraakt ook”, vertelt Zwiers. Maar een nette oplossing is nabij: onder leiding van Ina Nijkamp is in het Parkgebouw een complete productielijn gestart. Hier worden door vrijwilligers, allen gastvrouwen van het Parkgebouw, stoelhoezen genaaid van zwart linnen. “Het is dan wel geen jute”, verwijst Agteresch met een knipoog naar de fabrikanten Ter Horst, die het Parkgebouw lieten bouwen, “maar er wordt wel genaaid. Geen jutezakken, maar linnen hoezen. Er zijn zelfs dames die deze thuis naaien.”

In de serre wordt de stof geknipt, het patroon gespeld en uitgeknipt. Dan gaat de hoes-in-wording naar het restaurant, waar op gepaste afstand de naaisters een eigen werktafel ter beschikking hebben. Midden in het restaurant staan zes rode pluche, dichtgeklapte theaterstoelen. De hoezen worden hier omheen gepast. Driehonderd hoezen worden er genaaid. De bedoeling is dat de eerste 125 daarvan op woensdag 1 juli klaar zijn. Want dan is er, voor het eerst na de lockdown, weer een voorstelling in de grote zaal: leerlingen van groep 8 van de Wilhelminaschool voeren dan een musical op.

De stoelhoezen worden ook na coronatijd gebruikt. Agteresch: “We hebben ook voorstellingen met bijvoorbeeld tweehonderd bezoekers. Je ziet dan dat mensen verspreid en vaak achterin de zaal gaan zitten. Nu we deze hoezen hebben dekken we bij die voorstellingen daarmee de stoelrijen achterin af.”