Sport & Vrije tijd

Rijssens Team Energie in Balans wint in Drenthe

RIJSSEN - Pieter Butterbrod en Arjen van der Berg hebben als Team Energie in Balans beslag gelegd op de eerste plaats bij de non-stop 32 uurs durende Adventure race in Drenthe. Tijdens deze langste en zwaarste wedstrijd in Nederland van 2019 moesten de deelnemers mountainbiken, hardlopen, kanoën, skeeleren door Drentse bossen, over de uitgestrekte heide, zandpaden en de Hondsrug. Op kaart en kompas zelf oriënterend naar de ideale route om de checkpoints te vinden die door de organisatie waren uitgehangen.
Onderweg werden de teams nog verrast met special tasks als zwemmen, vuur maken, klimmen, abseilen en een enkele survivalhindernis. Ruim voor de deadline kwamen Pieter en Arjen in Hoogersmilde over de finish en konden de knipkaarten met alle verplichte punten aan de organisatie overhandigen. Adventure Racing is een multidisciplinaire buitensport waarbij teams van twee of vier personen met behulp van alleen een kaart en kompas op zoek gaan naar de verschillende controlepunten (CP's). In Nederland duren de meeste Adventure Races tussen de 8 en 24 uur. Internationaal zijn er ook langere races, soms zelfs meerdere dagen. Dit worden dan vaak expedities genoemd.
De routekeuze tussen de controlepunten is voor de teams meestal vrij. Voor het navigeren maken de teams gebruik van kaarten die zijn verstrekt door de organisatie. Het kaart- en kompaslezen is dan ook een belangrijk aspect van het Adventure Racen en heeft een grote invloed op de hoeveelheid tijd die je nodig hebt om de verschillende etappes van de race te volbrengen”, meent Arjen.

Mountainbiken, hardlopen en kanoën behoren tot de vaste onderdelen van een Adventure Race, maar ook andere disciplines zoals kickbiken, skeeleren, zwemmen komen met regelmaat voor. Vaak ook afgewisseld met een Special Task: houthakken, boogschieten, ballastloop of survivalhindernis. Arjen: “Een Adventure Race is volledig self supported, in je rugzak zitten de verplichte materialen, zoals een EHBO pakket, reddingsdeken, extra (warme)(regen)kleding, eten, drinken, reservebatterijen en alles wat jezelf handig vindt voor onderweg.”
Team Energie in Balans uit Rijssen doet al vele jaren mee aan wedstrijden in binnen en buitenland. In september stond het team nog aan de start van de wereldbekerwedstrijd in Kroatië die vier dagen en nachten duurde. Daar behaalde het team een uitstekende 18e plek in een deelnemersveld van 41 teams uit 17 landen. Daarnaast zijn er in Nederland ook kind/ouder races, waarbij de afstanden uiteraard worden aangepast maar de kids en hun ouders samen een prachtige dag beleven. Voor dit jaar staat er nog een grote race op het programma: Goldrush in Nijverdal in november. Daarna neemt het team een relatieve rustige ‘winterslaap’ en gaat plannen maken voor 2020. “Want ook hiervoor geldt: de energie in balans houden, gezond leven en veel blijven bewegen. Het motto is niet voor niets: Samen kom je verder”, aldus beide deelnemers.