Sport & Vrije tijd

Door Jenny ter Maat

Start bouw De Koerbelt 2.0 met interactieve glijbaan, familieglijbaan, spray park

RIJSSEN – Met het onthullen van het bouwbord is de bouw van zwembad De Koerbelt 2.0 is officieel gestart. Een duurzaam zwembad, met meerdere baden, een glijbaan met effecten, een familieglijbaan, een spraypark, een bar en een ligweide, om maar eens een paar leuke voorzieningen te noemen.

Het wordt mooi, en dat kost tijd. Voordat alles klaar is gaat het al aardig richting zomer 2023. In de zomer van volgend jaar is het nieuwe buitenbad zeker nog niet open.

De openingshandeling vond vrijdagmorgen 5 november plaats, op de parkeerplaats van het zwembad. Wethouder Jan Aanstoot vertelde over het voortraject; de gemeente ging met de bouwplannen niet over een nacht ijs.
De gemeentelijke plannen voor de bouw begonnen in 2013, met een bezuinigingstaakstelling van 100.000 euro, structureel op de sport.
In het vervolg van die taakstelling werd er onderzoek gedaan naar de toekomstbestendigheid van de twee gemeentelijke zwembaden, in Rijssen en Holten.
Besloten werd het zwembad in Holten open te houden, en dat in Rijssen te renoveren en vernieuwen.
Architect Theo Reitsema maakte het ontwerp. Aanstoot: “Er is uiteindelijk een prachtig ontwerp van een nieuw zwemcomplex ontstaan. Ik vind het prachtig om te zien hoe een bezuinigingsscan van een ton, van zo’n acht jaar geleden, kan leiden tot de starthandeling van de bouw van een nieuw multifunctioneel en toekomstbestendig zwemcomplex. Dat is typisch Rijssen-Holten!”

Geen gas, alles elektrisch
Bij de bouw wordt vooral ingezet op duurzaamheid. “Een duurzaam zwembad, een primeur voor Nederland”, vertelt Giel ten Berge, projectleider van de gemeente Rijssen-Holten. Duizend zonnepanelen op het dak en vijftig zonnecollectoren zorgen straks voor de energie van het zwemcomplex. Geen gas meer, alles elektrisch.

Ook volgens Ten Berge wordt het een prachtig mooi zwembad. “Een paviljoen met een grote open groene ruimte. Binnen komt een achtbaans wedstrijdbad, met daarnaast een vierbaans recreatiebad, een whirlpool, een peuterbadje en er komt een zeventig meter lange interactieve glijbaan met verlichting, geluid, touchpads om punten te scoren. Buiten komt er nog een familieglijbaan in het grote bad en voor de allerkleinsten komt er een spray park.”

Het entreekaartje, zo benadrukt Aanstoot nog, hoeft vanwege de nieuwbouw niet omhoog. "We willen een zo laagdrempelig mogelijke voorziening, waar iedereen gebruik van kan maken.”