Sport & Vrije tijd

Tien vragen aan Eduard Leusink, Only Friends Twente

Trainers en deelnemers aan de slag op het terrein van Atletiekvereniging Rijssen. Foto: Petra Kroeze

RIJSSEN – Eduard Leusink startte in oktober 2019 met Only Friends Twente. Elke sporter met beperking, vanaf 8 jaar, kan bij deze club in Rijssen komen sporten. Van hockey tot verspringen, van bootcamp tot zwemmen. Begin april wordt gestart met wandelen vanuit woongroepen. Dit jaar komen er ook afdelingen in Almelo, Hengelo en Ommen.

Wat is Only Friends Twente?
“Only Friends Twente is een stichting die het mogelijk wil maken dat iedereen met een beperking aangepast kan sporten, op het eigen niveau. ”
“In eerste instantie gaat het om sporten voor iedereen met een beperking leuk en toegankelijk te maken. Daarnaast is het sociale deel ook erg belangrijk, bleek al snel. We merkten dat ouders en kinderen doordeweeks contact zochten met elkaar. Een mooie spin-off van het sporten.”

Waar wordt er gesport?
“Op zaterdagmorgen van 10.30 tot 12.00 uur op het terrein van Atletiekvereniging Rijssen aan de Arend Baanstraat. Vanaf begin april wordt er ook gewandeld vanuit woongroepen in Rijssen.”

Welke sporten biedt Only Friends aan?
“Bijna alles. Alle veldsporten van hoogspringen en speerwerpen tot hardlopen, zwemmen, boksen, jeu de boules, bootcamp en meer. We overleggen met de deelnemer wat deze leuk vindt en kan doen. En dan proberen we dat mogelijk te maken. Eén van onze deelnemers is een rolstoeler die kan handbiken, maar ook boogschieten. Paardrijden, zwemmen en voetballen voor mensen met beperking werd al eerder in Rijssen opgepakt, en met deze verenigingen hebben we korte lijntjes. Naast sporttrainingen in groepjes verzorgen we ook één op één trainingen.”

Er worden ook clinics gegeven?
“We zoeken elke maand een clinic op van een sportvereniging, van skeelerclub en fitness tot tennis, bowlen en meer. Verenigingen werken hier gewoon aan mee, niemand zegt nee. Het is ongelooflijk hoe positief verenigingen hiermee omgaan. Die clinics worden gratis gegeven.”  

Er worden ook nieuwe activiteiten opgezet?
“We gaan power walking opzetten voor mensen met beperking, lekker stevig doorwandelen met onderweg bootcamp oefeningen. Een gecertificeerd instructeur, vrijwilliger bij ons, gaat onze trainers hiervoor opleiden.”
“We verzorgen groepstrainingen bij de woongroepen in Rijssen; zo starten we met ingang van april wandelingen vanaf deze locaties, ook met oefeningen.”

Only Friends in coronatijd?
“Vanaf Kerst vorig jaar was het stil. Een paar trainers werden ziek, en onze doelgroep is toch wat kwetsbaarder. We werden even iets voorzichtiger. We hadden zo’n mooi begin daar ga je zorgvuldig mee om. In maart zijn we weer begonnen. Momenteel sport de jeugd onder 27 jaar op zaterdagmorgen weer op de atletiekbaan. “

De deelnemers dragen clubkleding?
“We zijn een sportclub. Daar hoort clubkleding bij en ook een logo.Only Friends kent een landelijk tenue, rood met zwart. Het logo is voor elke regio of stand anders. W kozen voor het logo van Twente.Als je in Amsterdam komt hebben ze daar hetzelfde tenue, alleen een ander logo.”

Zijn vrijwilligers welkom bij Only Friends?
“We zijn een vrijwilligersorganisatie. Alles bij de club wordt verzorgd door vrijwilligers. Mooi is dat we de vrijwilligers ook kunnen bijscholen; de gemeente Rijssen-Holten heeft daar een budget voor beschikbaar gesteld.”

Is Only Friends Twente alleen in Rijssen?
Nu nog wel, maar we starten ook in Almelo bij de Atletiekvereniging SiSu, in Hengelo in het FBK-stadion en in Ommen.

Belangstellenden zijn welkom?
“Iedereen is welkom. We horen het graag vooraf als iemand van plan is om te komen, zodat we weten welke beperking iemand heeft en we ons kunnen voorbereiden op eventuele passende sporten.”

Meer informatie, inschrijven voor power walking en het e-mailadres voor aanmeldingen is te vinden op www.onlyfriendstwente.nl.