Sport & Vrije tijd

Door Jenny ter Maat

Tien vragen aan Harald Eertink, voorzitter van Excelsior’31

RIJSSEN - Harald Eertink (36) is voorzitter van Excelsior’31, met ruim 1800 leden één van de grootste voetbalverenigingen in Nederland. In mei van dit jaar bestaat de club negentig jaar.

Negentig jaar Excelsior’31. Wordt dat gevierd? 
“Ja dat is zeker de bedoeling, de vraag is alleen of dat in de week van ons jubileum kunnen doen (30 mei) gezien de coronamaatregelen. Mocht het tegen die tijd niet kunnen, dan doen we het op een later moment, zodat we het wel met elkaar kunnen vieren.”

Hoe kijk je terug op het afgelopen jaar wat de vereniging betreft? 
“Het is een heel bijzonder jaar geweest, competities die stil worden gelegd, trainingen die voor veel leden niet meer toegestaan zijn, het clubhuis dicht, maar ook verhalen van leden die ziek zijn geworden door corona of sponsoren die de toekomst van hun bedrijf ineens een stuk minder rooskleurig zien door alle maatregelen. Normaal kom je bij elkaar en zie je elkaar binnen of buiten de lijnen. En zo geven we normaalvorm aan de vereniging. Dat ging nu de meeste maanden van het jaar niet. Tegelijkertijd zijn er ook veel mooie dingen gebeurd, waarbij ons team van Excelsior TV in samenwerking met de Supportersvereniging en het eerste elftal prachtige initiatieven heeft ontwikkeld.  Denk hierbij aan online bingo’s, pubquiz, ‘coronachallenges’, classic matches op zaterdagmiddag en uiteraard onze weekjournaals die gewoon doorgingen.”

Is er nog steeds wat reuring op het sportpark (zo ja, wat), of ligt echt alles stil? 
“Er is nog wel enige reuring, de jeugd tot en met 17 jaar mag op dit moment trainen en onderling voetballen en boven de 17 mag alleen in 2-tallen worden getraind met onderling 1,5 meter afstand. Maar verder is het akelig stil op De Koerbelt.”

Hoe gaat het met de competitie de rest van dit voetbaljaar? 
“Dat is op dit moment nog niet te zeggen. Vanwege de huidige lockdown, die in ieder geval tot 9 februari duurt, is het niet meer mogelijk om de volledige competitie uit te spelen. Het uitspelen van alleen de eerste competitiehelft of alle seniorencompetities opdelen in twee poules, zijn volgens de KNVB nog wel mogelijke opties. Seniorenteams hebben overigens ook nog wel vier tot zes weken nodig ter voorbereiding. Dus het wordt best spannend of de competitie dit seizoen nog wel kan worden hervat. Jeugdteams zouden wellicht eerder kunnen starten, omdat die wel grotendeels door hebben kunnen trainen en daardoor minder lange voorbereidingstijd nodig hebben. Maar het blijft koffiedik kijken.”

De spelerscarrousel gaat door: welke spelers? Ook nieuwe trainers? 
“Ja, ook al zijn er dit seizoen nog maar vijf rondes gespeeld, de technische commissie is al druk bezig met de selectie van komend seizoen en heeft al met veel spelers afspraken gemaakt. De insteek is om het eerste elftal zo veel als mogelijk bij elkaar te houden, inclusief de trainers en dat lukt aardig. Op dit moment zijn nog geen nieuwe spelers toegevoegd voor komend seizoen.”

Hoe staat de club er straks voor, als er weer gespeeld kan worden?
“Op dit moment zijn we als bestuur erg blij met de betrokkenheid van de leden en de sponsoren. Er wordt goed gehoor gegeven aan de oproep om juist in deze bijzondere tijd, die ook financieel zeker impact heeft, de vereniging te blijven steunen. We zien wel enkele leden die hun lidmaatschap opzeggen, maar daartegenover melden zich ook nog steeds nieuwe leden aan. We zitten nog steeds boven de 1800 leden.”

“Hoe de club er uit ziet? Er zit nog altijd veel gedrevenheid in de vereniging, we zien met z’n allen uit naar het moment dat er weer volop gevoetbald mag worden, publiek weer langs de lijn mag staan, het zaalvoetbal weer opgestart kan worden en het clubhuis weer fungeert als centrale ontmoetingsplek van onze vereniging. En ja, dan zullen ook de uitdagingen, zoals die voor de corona-uitbraak al bekend waren, zoals het veldentekort, weer actueel worden. Maar die nemen we graag op de koop toe, eerste prioriteit is een situatie die gezond en veilig genoeg is om het bovenstaande weer te kunnen.”  

Er was een plan voor een jeugdraad? 
“De opstart van de jeugdraad is nog steeds actueel, maar omdat bij elkaar komen nu niet kan, is dit uitgesteld tot het moment dat wel weer kan. Het is er dus nog niet, maar het komt er zeker.”

Wat is jouw doel/wens voor Excelsior voor dit jaar? 
“Die is eigenlijk heel simpel, ik wens dat iedereen gezond blijft, hier zonder al te veel kleerscheuren van afkomt en dat de bal snel weer rolt.”

Hoe heb jezelf de coronatijd ervaren? Heeft deze coronaperiode je misschien ook iets positiefs gebracht? 
“Het is lastig om niet alles te kunnen, zoals voorheen, maar het is zeker niet allemaal negatief. Volgens mij heeft de coronaperiode ook duidelijk gemaakt wat echt van waarde is in het leven. Gezondheid, zekerheid, sociale verbondenheid, zingeving…en kijkend naar Excelsior’31, geweldig om te zien hoeveel betrokkenheid en levendigheid er in de club zit…dat is een heel stevig fundament ook voor de jaren die voor ons liggen. Met vertrouwen op naar ons 100-jarig jubileum.”

Wat is jouw persoonlijke wens/doel/inzet voor dit jaar?
“Mijn persoonlijke wens is optimistisch te blijven, maatschappelijk m’n steentje te blijven (bij)dragen en aandacht te geven aan alles wat ertoe doet, thuis, familie/vrienden, werk, kerk en voetbal.”