Sport & Vrije tijd

Door Jenny ter Maat

Valkenier Gerrit Zandvoort stopt definitief met de roofvogelshows

Emmy Bakker en Gerrit Zandvoort bij Kinderboerderij Eigen Erf. Foto: J. ter Maat

RIJSSEN – Op kinderboerderij Eigen Erf worden binnenkort jonge geitjes geboren. Vier jonge degoes scharrelen al door hun hok. Volop lente dus bij de kinderboerderij in het Volkspark.

“De mandarijneenden hebben voor het eerst sinds jaren weer een nestje gemaakt. Er liggen twee eieren in, misschien komen er nog meer bij”, vertelt beheerder Emmy Bakker. “Ondanks corona gaat het dierenleven hier gewoon door.”

Emmy Bakker nam het stokje over van Gerrit Zandvoort, die vorig jaar met pensioen ging. De Enschedese begon haar werkzaamheden in de zomer van vorig jaar, in coronatijd. “Superleuk, ondanks dat de boerderij nu niet open is. De dieren moeten verzorgd, niet alleen op de kinderboerderij, ook op de andere dierenparkjes in de gemeente. Het zal fijn zijn als we hier weer bezoekers mogen ontvangen. Dan gaan we eerst eens kijken wat er mag en daar spelen we op in. Kinderen van alles leren over dieren, educatie, dat doe ik graag. Ik zit hier erg op m’n plek.”

Wekelijkse roofvogelshows
In diezelfde zomer nam Gerrit Zandvoort afscheid van het werk waar hij jarenlang zijn ziel en zaligheid inlegde, waaronder uiteraard de roofvogelshows. Die wekelijkse shows, onder andere op de woensdagmiddag in het Volkspark, trokken belangstellenden van heinde en verre.
Zandvoort verzorgde die shows samen met zijn vrouw Jannie. Tot twee jaar geleden, toen duidelijk werd dat Jannie ernstig ziek was. Sinds die tijd deed Zandvoort de shows alleen. In de zomer van vorig jaar verzorgde hij samen met Emmy Bakker zijn laatste shows. “Ik wist wel van mezelf dat ik ging stoppen, maar wanneer wist ik nog niet. Jannie en ik deden dit samen en zonder haar vond ik er niet veel meer aan. Als ik alleen in het veld stond, was ik in gedachten thuis.” In de lockdown na de zomer kreeg hij tijd om na te denken. “Toen heb ik de beslissing genomen om definitief te stoppen met de shows.”
Dat betekende dat hij zijn vogels onder moest brengen. “Gelukkig lukte dat. Ze zijn in goede handen bij Rob en Petra Poliste van Valkenvlucht.”
Alle vogels zijn nu weg uit zijn tuin. “De jongens die de vogels hebben overgenomen, hebben voor Jannie de hele tuin weer in orde gemaakt toen ik op de IC-afdeling in het ziekenhuis lag. Ja, met corona. Ik ben zwaar ziek geweest, maar nu gaat het steeds beter. Ik ben nu aan het afbouwen met prednison en antibiotica.”

Mascotte blijft vliegen
Ook zeearend Harly kreeg een nieuw baasje: valkenier Arjan Heetebrij. De mascotte van Go Ahead Eagles blijft vliegen in de Adelaarshorst in Deventer. Jarenlang was Zandvoort met Harly een graag geziene gast in dit voetbalstadion. “Je kunt niet geloven wat de vogel teweeg brengt bij de supporters. Die vogel is een icoon.”
Ooit moest hij de vogel, op advies van de politie, elders onderbrengen toen duidelijk werd dat supporters van PEC Zwolle Harly wilden kidnappen. “Op het veldje achter onze tuin zag ik ‘s morgens een auto staan met Go Ahead Eagles supporters. Die hadden er de hele nacht gestaan om te verhinderen dat Harly ontvoerd zou worden. Onder politiebegeleiding zijn we toen naar het stadion in Deventer gebracht. Toen Harly in het stadion verscheen ging er een enorm gejuich op. Je hoort vaak vervelende dingen over voetbalsupporters, maar Jannie en ik hebben hele mooie dingen meegemaakt van hen, zeker na bekend werd dat Jannie ziek is.”

Op de kinderboerderij komen bijna dagelijks telefoontjes binnen met vragen over de roofvogelshow, vertelt Emmy Bakker.
Zandvoort: “Of ik het mis, de dieren en de shows? Nee. Ik vind het wel jammer, maar het is de beste beslissing die ik genomen heb. Jannie en ik fietsen samen, doen leuke dingen. De bus heb ik verkocht en een andere auto gekocht; we rijden weg als we willen, maar we vermaken ons ook kostelijk in huis. We leven al twee jaar in blessuretijd. Je leeft anders, van dag tot dag. Als Jannie goed te pas is, ben ik het ook.”
Aan zijn werk denkt hij met veel plezier terug. “Ik heb hier een geweldige tijd gehad. Dit is gewoon de mooiste baan die er is. De gemeente heeft me altijd gesteund en nu ook gezorgd voor een goede opvolger. En af en toe kom ik gewoon nog even langs op de kinderboerderij.”